Настояваме българските производители да започнат да получават директно европейско финансиране и по този начин да получим развнопоставеност с тютюнопроизводителите от Европейския съюз.

Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

С протестите, които започват от утре, желаем да информираме всички европейски институции, че не желаем да бъдем втора ръка европейски граждани, каза Филев. Той подчерта, че протестът не е политически, а икономически, но не изключи възможността за граждански действия и главни стачки, ако искането им не бъде разгледано.

Трябва ли да утежняваме бюджетът на Република България, след като може да получим европейски средства, попита Филев.

Асен Кючуков, заместник-председател на асоциацията, заяви: Този протест не засяга само българското правителство, но и целия Европейски съюз. Няма как държави да получават референтни средства в продължение на 7 години, а единствено България да бъде дискриминирана. Той уточни, че Гърция получава по 4 евро на килограм тютюн, а в Румъния получават по 65 цента за килограм домати. Не искаме да бъдем дискриминирани, а равнопоставени. Готови сме да стигнем и до Брюксел с протести, каза още Кючуков.

Тютюнопроизводителите очертаха три сценария за България. Първият е промени в законодателството и тези 160 млн. лева директно финансиране за тях, да идва изцяло от ЕС. Ако това не стане 200 хиляди човека, работещи в бранша, ще останат на улицата.

Те смятат, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, държавният бюджет ще загуби още приходи, защото тютюнопроизводителите са самоосигуряващи се лица, както и че осигуряват допълнителни приходи от акцизи. Пример, 300 хил. тона тютюн се произвеждат на година у нас, акцизът за 1 цигара е 20 стотинки, което по 20 цигари в кутия правят 4 лева. Това са приходи, които влизат в държавната хазна. От 1 килограм тютюн се произвеждат 50 – 60 кутии цигари, което значи, че в държавната хазна влизат около 2 млрд. лева годишно от акциз. Това е 10% от бюджета на България, обясниха производителите.

Тютюнопроизводителите започват протести от утре в цялата страна, като най-мащабният ще е на Дунав мост, където ще се присъединят и зеленчукопроизводители. Другите ще са на пунктовете в Илинден и Свиленград.