Врачанският митрополит Калиник е избран от Светия синод за наместник на Варненската и Великопреславска епархия.

Майката, братът и близки на митрополит Кирил присъстваха на сутрешната литургия в негова памет в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. В храма е поставен и портретът на покойния митрополит и книга за съболезнования. На всеки час камбаните на храма бият траурно. Сложено е и черно знаме в знак на траур.

През това време в София се събра Светия Синод на заседание в пълен състав. То започна още в 10 часа, но и до момента висшите духовници не са решили кой да ръководи временно делата на Варненската епархия до избора на наследник на покойния митрополит Кирил. Очаква се към 13.30 часа заседанието на Синода да приключи и висшите духовници да отпътуват за Варна.

Вчера Епархийският съвет реши поклонението пред тялото на Негово високо преосвещенство да е утре от 8.00 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в морската столица. Час по-късно ще бъде отслужена и Света литургия. Очаква се да присъстват архиереите от Светия Синод и Негово светейшество патриарх Неофит. От 11:00 часа, също в катедралния храм, ще бъде отслужено опелото и след това тялото на митрополит Кирил ще бъде положено в старите варненски гробища в митрополитската алея.

Митрополит Кирил се удави в морето край местността Траката във Варна вчера. Тялото му бе забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище в местността "Траката" от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. Кирил бил с шнорхел и с маска. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне. Данните от аутопсията показват, че няма следи от насилствена смърт. Въпреки това разследването на трагичния инцидент продължава. Тази сутрин епископ Тихон, председател на катедралния храм "Александър Невски", заяви, че Кирил е починал от удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение. Той определи покойния митрополит като "силно обичан и мразен" човек.