Златен медал за България спечели 12-годишният Иван Иванов, ученик в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" по време на международното математическо състезание BIMC`2013, приключило на 4 юли.

Съорганизатор на състезанието е Министерството на образованието и науката, а домакин бе община Бургас. При откриването на състезанието, заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева поздрави участниците и домакините от името на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Гости по време на състезанието бяха посланикът на Нигерия и посланикът на Иран.

Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори, са още – 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди "мерит", които се връчват на участниците, класирали се на четвърто място.

Най-добри математици в света станаха състезателите от Филипините и Хонконг, а най-добрият математически резултат е присъден на филипинката Джингър Чонг във втора възрастова група и на Ю Хой Уай от Хонг Конг с максимален резултат в трета възрастова група. Наградите, раздадени според индивидуалното класиране, са: 40 златни медала, 86 сребърни, 100 бронзови и 83 "мерит" награди. В отборното и групово класиране участниците в двете възрастови групи завоюваха 24 златни, 48 сребърни и 72 бронзови купи, а в комплексното класиране – 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови купи.

Това е равносметката от международното математическо състезание, форматът на което за първи път напуска границите на Азиатския континент и се провежда в европейска страна – България, с домакин град Бургас. В него взеха участие 1080 математици от цял свят. Кметът на Община Бургас Димитър Николов лично награди участниците на официална церемония, която се проведе в Летния театър в града.

"Ще носим частица от това хармонично място в ума и сърцата си. Ще ни липсваш прекрасен Бургас!". С тези думи д-р Вен Сен Сун – председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание се обърна към аудиторията от сцената на Летния театър. Той не спести суперлативите си за Бургас и България, като отбеляза перфектната организация и гостоприемство, както и възможността да се опознае българската култура и да се сподели радостта от красивия Черноморски залив.

По традиция домакините, в лицето на заместник-кмета на община Бургас Йорданка Ананиева, предаде щафетата за следващо домакинство на представител от Корея. Корея ще бъде и следващата държава – домакин през 2014 година.