На въпрос на EurActiv за коментар по повод започналата процедура по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества в България, Сабине Бергер, говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че изпълнителната власт на ЕС е загрижена за съвместимостта на предложените изменения със законодателството на ЕС.

Йотингер е изпратил писмо до българския министър на енергетиката Драгомир Стойнев да поиска разяснения, каза тя, добавяйки, че това писмо не е все още част от законова процедура. "След като сме получили отговор на това писмо, ние ще го анализираме и след това ще вземем решение за евентуални по-нататъшни действия", заяви Бергер.

Източници от ЕС твърдят, че позицията на България относно Южен поток е вероятно да доведат до процедура за тежки нарушения, освен ако София не отстъпи.

Както беше планирано, газопроводът Южен поток ще преминава по дъното на Черно море до България и ще продължи през Сърбия, с два клона през Босна и Херцеговина и Хърватия.

Южен поток е изправен пред проблеми, след като италианската петролна компания ENI, един от ключовите акционери в Щжен поток, изрази съмнения, че проектът ще бъде реализиран.

Също така, Генадий Тимченко, руският магнат, представен като победител в търга за изграждането на българския участък от газопровода, се появи в черния списък на САЩ, приет в отговор на анексирането на Крим от Русия.

Бергер коментира, че решението да се започне процедура по отнемане на лицензите на EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО изглежда е свързано със спорове за взаимна задлъжнялост между тези компании и държавната НЕК.:

"Европейската комисия е на мнение, че търговските спорове между енергийни компании трябва първо да се решават в съответните съдилища в България, като се използват наличните инструменти на търговското и гражданското законодателство."

Говорителката добави и че ДКЕВР има задачата да осигури прилагането на специфичното законодателство в енергийния сектор и че тази задача включва и проверки дали се спазват лицензионните изисквания на дружествата - доставчици на енергия да разполагат с достатъчно финансов капацитет, за да извършват дейността си.

ДКЕВР трябва да изпълнява ролята си напълно независимо от правителството или пазарните интереси, да не търси и да не приема инструкции от властите, подчерта Сабине Бергер и отбеляза, че решенията на тази комисия трябва да са пропорционални и подобаващо мотивирани.

"Европейската комисия ще следи отблизо ситуацията и ще предприеме съответните стъпки, ако правителството не зачита независимостта на ДКЕВР, или ако тя не изпълнява задълженията си, заложени в Третия енергиен пакет, каза говорителката без да уточнява какви мерки ще бъдат предприети. За подобни случаи обаче европейското законодателство предвижда наказателна процедура."