Жените по-лесно преодоляват стреса, благодарение на хормона естроген в нервната им система, установиха американски учени.

Чжен Ян от университета в Бъфало и нейните колеги стигнаха до това заключение, наблюдавайки поведението на мъжки и женски плъхове, подложени на постоянен стрес, и промените в работата на мозъка им. При женските било отчетено по-слабо изменение в биохимията на мозъка. След като сравнили съдържанието на клетките и кръвоносните съдове, открили че в мозъка им има повишено ниво на естроген - женски полов хормон. Учените стигнали до идеята, че това вещество може да "включва" механизмите за защита в невроните, като предпазва от стрес.

Изследователите проверили своята хипотеза, блокирайки работата на естрогенните рецептори. В резултат женските започнали да изпитват стрес по същия начин, както при мъжките. След това инжектирали естроген в кръвта на мъжките и резултатът бил че станали по-малко чувствителни към стреса.

"Ако сме в състояние да създадем вещества, които действат като естроген, но без да предизвикват проблеми с хормоните, те биха могли да се използват за решаване на проблемите със стреса при мъжете", казва Ян.