Едно от нещата, които липсват в България и много хора го усещат, това е чувството за справедливост. Чувството за справедливост е накърнено и много хора се чувстват беззащитни пред произвола на големите фирми и инвеститори. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев в свое видеообръщение, публикувано на страницата му във Фейсбук.

По думите му тук е ролята на държавата да урегулира тези отношения. "Наскоро се запознах с одита на ДКЕВР за дейността на електроразпределителните предприятия за 2010 г. Според него в доклада става ясно, че ЧЕЗ плаща на своята компания-майка за различни услуги по 4800 лв., на ден. Същото важи и за EVN, което на компанията-майка плаща около 1700 евро всеки ден. От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг", обясни лидерът на социалистите.

Той заяви още, че България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби. "Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите. Знаете, темата за ЕРП-тата, за тяхното неплащане към НЕК е една от актуалните теми в обществото и медиите. Моето и на БСП разбиране е, че българската държава трябва да покаже справедливост", категоричен бе председателят на БСП. По думите му бизнесът очаква държавата да си плаща на време ДДС, да плаща за обществени поръчки. "Хората очакват българската държава да гарантира спазването на законите и правилата от всички фирми и инвеститори, в това число и големи. Това е нашето дълбоко разбиране за правилния подход. Това и ще очакваме от всяка компания, която инвестира в България. Държавата ще помага и ще защитава всеки, който спазва законите. Това е честният подход", категоричен бе Станишев. Той допълни, че европейските компании е добре да знаят, че когато България влиза в ЕС, този съюз се основава на върховенството на закона. "Това означава, че тези закони важат за всички – за големи и за малки. Това е ролята на българската държава - да гарантира тази справедливост. Убеден съм, че и Министерство на икономиката и енергетиката и ДКЕВР ще гарантират спазването на закони и ще изискват това от всеки един, в това число и големите енергоразпределителни дружества", заключи Станишев.