Европейската комисия не може да предприеме действия по спиране на плащанията за България на базата на мониторинговия механизъм.

Това заяви комисарят, отговарящ за одита и борбата със злоупотребите Алгирдас Шемета по повод вчерашната препоръка на Европарламента да се преосмисли отпускането на пари от еврофондовете за България и Румъния, съобщи БНР.

"Трябва да кажа просто, че механизмът за сътрудничество и проверка не е директно свързан с изразходването на европейските средства. Това означава, че ние не можем да предприемем действия като спиране на плащания на базата на констатациите в мониторинговия доклад", подчерта Шемета. Той добави, че Еврокомисията ще продължи да работи с българските власти за укрепване на управлението и контрола на европейските средства. Скоро комисарят по регионалната политика Йоханес Хан ще бъде в България за семинар по темата. Това е и начинът, по който комисията вижда следващите си стъпки за по-добро изразходване на еврофондовете в България, обясни Алгирдас Шемета.