Националността на атентатора от летище Сарафово преди 2 г. е ясна, каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров категорично отказа да я съобщи. Данни, свързани с неговата самоличност и с тази на други замесени, са наложили удължаването на разследването, каза Цацаров. Работи се и с чуждестранни служби по случая. Той поясни, че внасянето на обвинителния акт е дълъг процес и новите данни са го удължили. Намеренията на прокуратурата са били към края на февруари или началото на март да се пристъпи към съдебно дело.

В края на 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров каза, че обвинителният акт за атентата в Сарафово ще бъде готов до март тази година. През февруари обаче обвинител номер едно заяви, че този срок няма да бъде спазен, тъй като по делото има нови разкрития и обстоятелства. Така е установена самоличността на трети пряк участник в атентата. "Установяването на новия участник в атентата ще удължи разследването и ще има и други международни съдебни поръчки. Това не означава, че внасянето на съдебния акт се отлага за неопределено време, просто ни е необходимо още малко време", заяви тогава Цацаров. През февруари главният прокурор отказа да каже дали третият участник е чужд гражданин.

По-късно пък в медиите излезе информация, че камикадзето от атентата на летище Сарафово е бил ливанец.

Терористичната атака се случи на 18 юли 2012 г. в автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души. Между 2 и 3 килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище Бургас.