Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун отдаде почит на паметта на Стоян Ганев, бивш председател на Общото събрание, като изтъкна ценния му принос към световната организация.

"Той внесе добре дошла енергия в нашата работа в особено труден момент и донесе надежда за организацията", заяви Бан на заседание на Общото събрание в памет на Ганев, който почина по-рано този месец на 57-годишна възраст.

"Господин Ганев, умел юрист и политик, използва мандата си, за да задвижи работата и днес ние продължаваме да надграждаме неговия принос", изтъкна Бан Ки Мун. Бившият външен министър и вицепремиер на България беше избран през 1992 г. за председател на 47-та сесия на Общото събрание.

Бан си припомни как Ганев помогнал за насочването на ООН към следващите стъпки след Срещата на върха за Земята в Рио де Жанейро през 1992 г. и как познанията му за региона внесли полезна перспектива за отговора на сътресенията в Източна Европа. "Голяма част от мандата му съвпадна с период, в който ООН, освободена от ограниченията на Студената война, успя да предприеме действия и да поеме по нови пътища, за да отговори на глобални проблеми", посочи Бан.

Генералният секретар на ООН изпрати съболезнованията си на семейството на Ганев и на всичките му приятели и любими хора в България и по света. "Нека всички, които познаваха Стоян Ганев, да намерят известна утеха, знаейки, че той e помнен тук като човек, вярващ в голямата сила и потенциал на Общото събрание", заяви Бан Ки Мун.