Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който се намира на летището в Москва повече от две седмици, е приел предложение за политическо убежище от Венецуела, съобщи руски парламентарист.

"Както се очакваше, Сноудън се съгласи на предложението на (венецуелския президент Николас) Мадуро за политическо убежище", съобщи в Туитър Алексей Пушков, председател на Комитета по международни отношения в Долната камара на руския парламент. "Явно този вариант се е сторил най-надежден на Сноудън", допълни той.

Минути след съобщението то беше изтрито от акаунта му в Туитър. Съобщението на Пушков идва след като левите правителства на Венецуела, Боливия и Никарагуа предложиха в последните няколко дни убежище на 30-годишния бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Вчера Мадуро призова Сноудън да реши дали иска да лети до Каракас. "Получихме писмото с молба за убежище. Той ще трябва да реши кога ще лети, ако в крайна сметка иска да лети до тук", заяви Мадуро пред репортери в президентския дворец в Каракас.

Той нарече предложенията от три латиноамерикански страни "колективно хуманитарно политическо убежище". Не е ясно обаче как най-известният бежанец в света ще успее да напусне транзитната зона на летище Шереметиево, където се намира без валидни документи, откакто пристигна от Хонг Конг на 23 юни.

Няма директни полети между Москва и Каракас, а най-бързият начин за стигане до Венецуела е с полет през Хавана. Говорителката на руския национален авиопревозвач Аерофлот Ирина Даненберг заяви, че не знае дали Сноудън е бил в самолета за Хавана, който излетя от Москва по-рано днес. Утре няма директни полети до Хавана от Москва.