Нов мащабен проект, дело на Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) и Българска асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК), стартира официално на 10 юли с пресконференция във ВМА.

"Спешно здравно досие" представлява виртуален пациентски профил, съдържащ 13 медицински показателя, консултирани с национални консултанти и специалисти по реанимация и интензивно лечение, необходими на спешните екипи при реанимация на пострадали хора. Досието ще бъде от изключително значение и при прием през спешните портали на болниците, през които преминават 20% от пациентите в лечебните заведения, където често пациентът вече не е в състояние да даде сам медицинска информация на приемащия го екип, информираха от ВМА.

Само при пътно-транспортни произшествия у нас годишно загиват около 80 души или поради липса на важна медицинска информация, необходима на спешните екипи при извършването на манипулации или реанимация. Новото досие цели да отговори на необходимостта от тази информация, която е от жизненоважно значение за пациента, независимо от характера на претърпения инцидент.

"Спешно здравно досие" се осъществява със съдействието на Министерство на здравеопазването, МВР, Военно медицинска академия, Изпълнителна агенция по трансплантация, Съюз на българските автомобилисти и Български Червен Кръст.