"Проверете срока на годност на храните ви", "Ще охладя стаята", японската компания Шарп съобщи, че скоро ще пусне на пазара в Япония нови говорещи електроуреди, които ще утешават домакинята.

От няколко месеца компанията вече предлага робот-прахосмукачка, който бъбри с домакина или домакинята на къщата и облекчава скучната работа, като го/я разсейва. Технологията, която постигна известен успех, постепенно ще бъде разширена към други домакински уреди, съобщи Шарп.

Компанията предвижда постепенно да пусне в продажба от следващия месец хладилник, фурна и пречиствател на въздуха, климатик и пералня, които говорят и съобщават на собственика си, това, което правят или как да си служат с тях.

Освен това те могат да научават нови думи, ако бъдат свързани с интернет, уточни Шарп. Технологията се нарича "кокоро машина" (кокоро на японски означава душа) и позволява не само вокален синтез (машината говори), но също и вокално разпознаване (разбира инструкциите и се подчинява).

Уредите също могат да следят собственото си остаряване и да напомнят на потребителя какви мерки трябва да бъдат взети през годините, за да бъдат добре поддържани. "Въпросът е да прибавим душа на уредите, за да забавляваме и да изненадваме клиентите", съобщи Шарп. Компанията смята, че тези функции улесняват използването на електроуредите за все повече и по-сложни задачи.