По време на дискусията, организиран от парламентарната комисия по труда и социалната политика, те настояха за данъчни облекчения за семействата, а не за социални помощи.
На България й липсва интегрирана политика в интерес на детето и семейството, категорични са от Националната мрежа за децата.
По думите на Георги Апостолов, проблемите не биха могли да се решат с еднократни, спешни мерки, а трябва дългосрочна визия за семейна политика.  Наред с възстановяването на семейното подоходно облагане, Апостолов призова и за подкрепа за самотни и многодетни родители.
Корнелия Нинова от Коалиция за България напомни, че от партията й са поели ангажимент за въвеждане на семейно подоходно облагане и ще водят тази дискусия в рамките на бюджета за 2014 г.
От Националната мрежа за децата предлагат още реализирането на институцията детски омбудсман, както и създаването на образователна карта на България.
Към тези предложения от Асоциация "Родители" добавиха и облекчение на цените на лекарствата за деца.
Неправителствените организации оцениха увеличаването на обезщетението за отглеждане на малко дете от 240 на 310 лева, но напомниха и за нуждата от достойно заплащане на социалните работници, на които им се налага да работят с твърде много случаи с деца.
По думите на председателя на социалната комисия Корнелия Нинова увеличението за отглеждане на малко дете засяга 40 хиляди майки, а повишаването на еднократната помощ за първокласниците от 150 на 250 лева - минимум 45 хиляди деца, а със социалният пакет от мерки, предприети от парламента и правителството, се подпомагат общо около 900 хиляди семейства.
Нинова обясни, че днешната дискусия е в рамките на инициативата за създаване на обществени съвети към парламентарните комисии и че подобни обсъждания предстоят и в бъдеще.
Във форума участваха и представители на студентски и младежки организации, които поставиха въпроса за връзката между образованието и бизнеса.