Очаква се повишаване на цената на водата, но с колко точно, ще трябва да каже ДКЕВР, каза пред Bulgaria On Air председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов.
Заложеното в стратегията за ВиК сектора, изготвена от експерти от Световната банка, предполага цените да се повишат двойно или тройно спрямо сегашното им ниво, но това едва ли ще се случи, посочи експертът.

Той смята, че цените плавно ще започнат да се покачват, а първото по-драстично увеличение ще се случи в началото на 2016 г. Според Иванов досега решенията за цената на водата са били изцяло политически, тъй като властта не е искала да “разсърди хората”, поради което, са правени редица компромиси.

Иванов твърди, че един от най-големите проблеми във ВиК сектора е ниската събираемост на задълженията от страна на операторите. Процентно месечното събиране е между 60% и 90%, уточни Иванов, припомняйки, че има натрупване на големи задължения.

“Ако тези пари бъдат събирани, ще имаме достатъчно за големи инвестиции”, коментира експертът. По думите му е необходимо да се инвестира преди всичко в инфраструктура, защото България може да се похвали с добро покритие с водоснабдителни услуги, но не и с добро качество на водопровода.

Иванов твърди, че, ако подобни инвестиции не бъдат направени, страната няма да получи средства от Европейския съюз.

“Влизайки в ЕС, поехме ангажимент да построим пречиствателни станции и канали, но сме далеч от изпълнението на всичко това”, коментира председателят на Асоциацията по водите. По думите му Европейската комисия ще санкционира страната за липсата на действие, макар че докладът по темата се бави.