Не трябва да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание. То трябва да бъде много добре обмислено, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Преди свикването на Велико Народно събрание трябва да е постигнат консенсус по това какво искаме да променим в Конституцията, продължи президентът. Той е категоричен, че ВНС е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него. Президентска република не е решение, каза държавният глава.

Политическата ситуация в България е такава, каквато ние сами сме я направили и ще бъде такава, каквато сами постигнем, каза още Плевнелиев. Истината е, че законите ни в момента са европейски, истината е, че не техника е важна – дали велико или не велико – важно е съдържанието, каза държавният глава.

Вярвам и се надявам, че тези хора, които ще сложат подписите си под инициативата за импийчмънт на държавния глава, преди всичко не са се подали на политическата пропаганда на една или друга партия, а са прочели моето изявление. Надявам се да са прочели моето изявление и след това да дадат сами своята оценка. Аз ще се радвам, ако получа обратна връзка от гражданите и от тези, които са недоволни, от коя точно теза в моето изявление пред нацията са недоволни.

Аз доказах с действията си, че съм независим, заяви Плевнелиев и напомни, че той самият подкрепи провеждането на референдума "за" или "против" изграждането на АЕЦ "Белене", когато някои партии призоваваха за неучастие в националното допитване. Президентът припомни и това, че през февруари месец отиде при протестиращите тогава и ги покани в президентството, както и че публикува техните искания на сайта на институцията.

Не е новина, че президентът е независим. Надявам се обаче, всички български граждани да разберат, че основният призив, който аз направих с моето послание, беше да не се бойкотира гласът на народа - да се слуша гласът на народа и той да не се разделя, каза президентът Плевнелиев.

"Основната цел, която президентът си постави с посланието от петък е да постави на дневен ред проблемите на нацията. Аз съм президент и съм инженер и съм казал от първия ден, че един проблем, за да бъде решен трябва да бъде сложен на масата. Аз мисля, че моето отношение към нацията е много честно като посочвам проблемите и не ги крия. Вярвам, че давам пример не за повърхностно даване на оценки, а по-скоро да влезем в дълбочината на проблема и да търсим устойчиви решения", допълни държавният глава.

Президентът подкрепи апелите на посланиците на Франция и Германия, които те изразиха в съвместна позиция миналата седмица. "Посланиците на ЕС са част от нашето семейство и техният глас е важен, моята оценка е, че те са големи приятели на България и вместо повърхностно да даваме оценки, по-скоро трябва да се вслушаме в техния глас, а те казват нещо много важно, те казват, че демокрацията в ЕС се базира на три основни принципа: независими медии, система на правораздаване, която раздава справедливост за тези, които спазват правилата, а не за силните на деня. Третият е принципа на пазарна икономика, а не олигархична икономика. Тези три основи, на които стои всяка държава в ЕС трябва да бъдат и здравите фундаменти на българското общество. Това казвам в моето изявление, това се казва и в тяхното обръщение", заяви още Плевнелиев.

Запитан дали ще призове ГЕРБ да се върне в парламента, Росен Плевнелиев отговори : "Много е важно всеки да направи своята стъпка и да оцени внимателно позицията си, решението за нацията не може да дойде от Брюксел, а българският народ и българският политически елит сами ще си го изработят. Ние сами ще изковем своята демокрация, а тя в момента има тумор и е заболяла. Това го виждат всички. Зависи от политическата воля на всеки да застане с позиция".

"Аз твърдя, че някои от политическите сили в момента работят за разделяне на нацията. Аз твърдя, че някои от тях не застават на твърди и ценностни базирани принципи, а по-скоро отиграват ситуации от днес за утре. Надявам се това да се промени. Зависи от много политически лидери, но и от мен. Слагам и себе си в тази категория и не се дистанцирам от качеството на политическата среда днес в България. Тя е такава, каквато сами сме направили", добави президентът.

Президентът Росен Плевнелиев посети днес Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование – 12 юли, и 133-годишнината от създаването на българската гвардия. Плевнелиев прие строя на почетния караул на формированието в в района на Националната гвардейска част, след което разгледа войсковите райони на Гвардейския представителен духов оркестър, Представителния ансамбъл на въоръжените сили и на 1-ви Гвардейски батальон. Държавният глава разгледа и медицниската служба и интендантската работилница на гвардейската част. След това президентът се срещна с командния състав на гвардейците.