Главният прокурор Сотир Цацаров отказа австралиецът Джок Полфриймън, който получи 20 години затвор за убийството на 20-годишния Андрей Монов през 2007 година, да бъде преместен в родината му, където да продължи да излежава присъдата си.

От прокуратурата съобщиха, че е постъпило предложение за трансфер от департамента на главния прокурор на Австралийския съюз, в което се предлага осъденият у нас Джок Антъни Полфрийман да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание "лишаване от свобода" там.

"Джок Полфрийман е осъден на наказание "лишаване от свобода" в размер на 20 години за убийство на едно лице и за опит за убийство на друг български гражданин, извършени по хулигански подбуди. Присъдата е влязла в сила и понастоящем той изтърпява наложеното наказание в Затвора – София. Досега Полфрийман е изтърпял 5 години и 10 месеца от общото наказание 20 години "лишаване от свобода". При изпълнение на наказанието е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти.

Съобразно Конвенцията за трансфер на осъдени лица и НПК, трансферът е правна възможност, а компетентен да вземе решение по такова искане е главният прокурор. Главният прокурор Сотир Цацаров е приел, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години "лишаване от свобода" и при описаното по-горе поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието. По тази причина трансферът на Джок Полфрийман от Република България, в Австралия, е отказан", информират от прокуратурата.

Убийството на Андрей Монов в нощта срещу 28 декември 2007 г. предизвика масова вълна на недоволство сред обществото. Отивайки към дискотека, Андрей и негови приятели бяха нападнати от 21-годишния австралиец Полфрийман в центъра на София, на площад "Света Неделя". С един удар с нож в гърба, момчето се свлича на земята. Тогава пострада и друго момче Антоан Захариев, но не фатално.