Приемането на високи дози витамини е вредно за здравето, установиха шотландски учени.

Те осъществили изследване с полевки (вид гризачи – бел. ред.), на които били давани големи количества витамини С и Е, и установили, че това съкратило живота им с 25%. Човешкото тяло не произвежда и не складира витамин С и си го набавя чрез плодове и зеленчуци. То се нуждае само от 40 милиграма дневно, за да поддържа клетките здрави. Витамин Е помага за поддържането на структурата на клетките и се среща в храни като ядки, семена и зърнени култури. Мъжете се нуждаят от 4 милиграма дневно, а жените трябва да приемат по 3 милиграма. Но в магазините за здравословни храни се срещат таблетки със сто пъти по-високо съдържание на витамина.

Учените хранели полевки с високи количества витамини Е и С от двумесечна възраст и сравнили продължителността на живота им с тази на групи, подложени на нормална диета. Изследователите използвали полевки, тъй като толкова високи количества витамини биха били опасни за хората.

Предишно изследване сред мишки установи, че витамините удължават живота им, но противното е вярно за полевките. Те имали значително по-малка продължителност на живота, когато приели високи количества витамин Е и С.

"Много изследвания показаха, че в най-добрия случай витамините не дават никаква полза, а в най-лошия случай могат да имат вредни последици. Например хапчетата с витамин Е бяха свързани с рак на простатата и с увеличен риск от смърт по всякакви причини. Повечето от ползите бяха установени при лабораторни опити с гризачи, така че е интересно, че добавките намалиха продължителността на живота на полевките, които обикновено живеят около 500-600 дни. Това, което не изследвахме, беше от какво в действителност са починали, така че е важно да открием това в бъдеще", заяви проф. Колин Селман от университета в Глазгоу, който осъществил изследването.