НАТО отрече днес, че нарушава споразумение с Русия, като укрепва силите си в Източна Европа, и на свой ред обвини Москва, че "нарушава всеки принцип и международен ангажимент, който е поела", окупирайки Крим, предаде Ройтерс, цитирайки  генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

Русия заяви по-рано, че иска отговори от алианса за неговите действия в Източна Европа, след като НАТО обеща да засили отбраната на източните си страни-членки.

Руският външен министър Сергей Лавров напомни по-рано днес, че в отношенията между Руската федерация и НАТО също действат известни правила, включително Римската декларация и основополагащият акт на Съвета Русия-НАТО, според които не бива да има постоянно военно допълнително присъствие на натовски сили на територията на източноевропейските държави.

Расмусен обаче каза, че не е получил никакви въпроси от Москва и нарече руските обвинения "пропаганда и дезинформация". Русия отзова главния си военен представител в НАТО за консултации в Москва, съобщиха руски медии.

"Не виждаме възможност да продължаваме военното сътрудничество с НАТО както обикновено", заяви руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, обяснявайки решението за отзоваване на ген. Валери Евневич от централата на алианса в Брюксел.

НАТО замрази сътрудничеството си с Русия заради анексирането на Крим, припомня Ройтерс.