Втори мощен трус с магнитуд 7,6 по Рихтер разтърси северната част на Чили през нощта срещу четвъртък само 24 часа след първия, който беше с магнитуд 8,2.

Новият трус е най-мощният от над стотината вторични след първия, при който загинаха 6 души и бяха разрушени 2600 къщи.

Не се съобщава за нови жертви или пострадали. Отново бе подадено предупреждение за очаквани цунами в крайбрежните райони на Чили и Перу. Приливната вълна се оказа само 70 см висока и след като тя удари брега, тревогата бе отменена.

Наложи се обаче около 1 млн. души за втори път да бъдат евакуирани. Сред тях се оказа и чилийският президент Мишел Бачелет, която от вчера е в засегнатия район – в Арика, където се запознаваше с нанесените на града щети.

Цунамито след първия трус бе с височина около 2 метра. Новият трус пак изкара жителите на северния крайбрежен град Икике на улиците посред нощ. Този път епицентърът беше по-близо - на 23 км южно от града и на 20 км дълбочина под земята. Сеизмичната вълна е била усетена и в крайграничните райони на съседно Перу, където също предизвика паника.

Въпреки че над 2500 сгради в Икике и около него са получили структурни повреди, както констатира първият оглед на щетите, американски експерти отбелязаха изненадващо малкия брой на жертвите. От 6-имата загинали само двама са били затиснати при срутвания, а останалите 4-ма са получили инфаркти от стреса.

Според специалистите това се дължи на две причини: първо, стриктното спазване на най-строги антиземетръсни изисквания при строежа на сградите в Чили, и второ - добрата подготовка на местните жители, които са обучени за сеизмичните опасности в този район и знаят как да реагират адекватно при бедствие.