По-голямо ограничение за покупката на земеделска земя от чужденци въведоха депутатите вчера. Това ще могат да правят граждани и фирми, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 г. В първоначалния вариант бе предвидено срокът да е 3 г.

Новото предложение бе направено в пленарната зала от "Атака" по време на второто гласуване на закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
То бе прието с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Атака".

Само ДПС бяха против. Четин Казак дори опита на три пъти да отложи гласуването и приемането, но неуспешно.


"Опасявам се, че сме на път да повторим казуса с мораториума за покупката на земя, но е глупаво да повтаряме една и съща грешка", каза от трибуната Казак.
"Атака" имаха и предложение за 7-годишен период на пребиваване за покупката на земя, но то бе отхвърлено.

Депутатите приеха още, че при сключване на сделката купувачите трябва да представят документи за произхода на средствата. Ограничението за 5-годишна уседналост няма да важи при придобиване на земя при наследяване.
Гласувано бе и още едно ново предложение, този път на комисията по земеделие.

Според него земя няма да могат да купуват фирми със съдружници или акционери, регистрирани в офшорни зони. Без право да притежават земя ще са и дружествата, издали акции на приносител.

Депутатите дебатираха и по текст, който дава право на животновъдите да ползват пасища без търг. Според вносителите така е по-облекчено, но според ГЕРБ с търг е по-прозрачно. Гласуването е днес, когато се очаква второто гласуване на проекта да продължи.