Посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Франция Филип Отие настояха България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властите да се вслушат в гражданското общество. В обща позиция, публикувана от "24 часа" те отбелязват, че доброто управление е в интерес на всички българи, а и на всички европейци.

Според двамата посланици всички европейски партньори наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България. "Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера", пишат те.

По думите им е очевиден факт нуждата на публични длъжности да се назначават безспорни личности, което предполага прозрачни и обмислени процедури. "Това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост."

Хьопфнер и Отие отново обръщат особено внимание на медийния плурализъм, като отбелязват притесненията на все повече български граждани за нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Според тях, за да се гарантира плурализмът на медиите, е нужна ефективна нормативна база за борба срещу концентрациите.

"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", продължава позицията.

Според посланиците настоящата криза не трябва да води до песимистични виждания, защото тя "отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес". По думите им е чудесна новина, че гражданското общество е загрижено към демокрацията и бъдещето и отказва да се поддаде на провокациите.

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", смятат посланиците на Германия и Франция.

Те приветстват решителността на президента Росен Плевнелиев "да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика". По думите им основните институции и политически сили са тези, които трябва да намерят пътищата за напредък, отчитайки общественото мнение.

Дипломатите правят видима препратка към поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, като отбелязват, че "проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими... и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона".

"Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани", заключва общата позиция.