Първото стигнало до съд дело срещу бившите депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков приключи на първа инстанция с тежки осъдителни присъди срещу двамата.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Даниела Стоичкова осъди Табаков на 11 години затвор, след като го призна за виновен по всички 4 повдигнати обвинения за престъпления по служба и за документни престъпления. Срещу Сефер обвинението е за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за което той бе осъден на 10 години затвор. И двамата бяха осъдени да изтърпяват наказанието си при първоначален строг режим.

Според прокуратурата Сефер и Табаков са получили неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи. Злоупотребите са свързани с две обществени поръчки за строеж на седемкилометрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.

Подсъдими с тях са още инженер Росица Милчева и Веско Пакчински, които бяха осъдени на по 7 години затвор. Докато съдия Стоичкова четеше присъдата днес, още преди да обяви наказанието на Росица Милчева, подсъдимата се почувства зле и се разплака в залата. Прочитането на присъдата бе прекъснато, за да бъде оказана и медицинска помощ на Милчева, съобщи "Правен свят".

Тези присъди са резултат от първото разследване срещу Сефер и Табаков, което започна през есента на 2009 г., когато и тогавашният главен прокурор Борис Велчев поиска депутатските им имунитети. Според обвинението през 2005 г. тогавашният кмет на Дулово Митхат Табаков обявява обществена поръчка за изграждането на път от ул. "Х. Смирненски" в с. Окорш до шосето Шумен-Силистра. Разстоянието, което трябва да се асфалтира е 7.3 километра.

Оферта продава фирма "Булмекс", чиито фактически собственик е Гюнай Сефер, а по онова време областен управител на ДПС-Силистра и общински съветник, като фирмата е избрана за изпълнител. Точно преди общината в лицето на Табаков да сключи договора, Сефер прехвърля фирмата на турския гражданин Зекир Дьонмез. Подписаният договор е с посочена цена от 1 223 293 лв., но за изграждането не на 7.3 км, а на 3.12 километра от пътя. Когато изграждането на пътя започва се изготвят три протокола – все за приключени строителни работи – изкопни дейности, извозване на пръст и т.н. Протоколите са подписани както от кмета Табаков и собственика на фирмата, така и от инж. Росица Милчева.

Финансирането по проекта е от държавния бюджет и почти веднага след подписване на протоколите, те са пращани на "Публични инвестиционни проекти" ЕАД към Министерството на финансите, които пък изключително бързо превеждат сумите. Така общо са били преведени 356 661 лева.

На 10 май 2006 г. кметът Табаков прекратява договора с фирма "Булмекс" с мотива "забавяне на изграждането на пътя". След това той обявява нова обществена поръчка – отново за 7.3 км, макар част от отсечката да е построена. Новата поръчка е спечелена от фирма "Гелиг", собственост на Гюнай Сефер. Този път в договора е посочено, че срещу 395 000 лв. пътят от 7.3 км ще бъде изграден.

Схемата с изготвените протоколи се повтаря, те пак се изпращат на "Публични инвестиционни проекти" ЕАД, които пък бързо превеждат 373 723 лева. В крайна сметка е била изградена отсечка от едва 1.7 км от пътя, който не отговаря и на изискванията за широчина и дебелина на настилката. В обвинението се казва, че покрай тази поръчка Сефер е получил неправомерно 161 078,48 лева. Гюнай Сефер и Митхат Табаков бяха депутати от ДПС до последните предсрочни парламентарни избори и в края на м.г., главният прокурор поиска имунитета им заради още две разследвания, които започнаха срещу тях.

Първото е по сходна схема за ремонт на път – в случая става дума за отсечка от 1,2 км. на пътя в село Върбино, община Дулово. Стойността на договора е над 90 000 лева и е бил сключен пак между кмета Табаков и фирмата на Сефер "Булмекс" ЕООД. Проектът пак се финансира от държавното дружество "Публични инвестиционни проекти" ЕАД, което изплаща сумата, а ремонт на практика няма, защото той е осъществен само по документи. Второто досъдебно производство е за други четири договора, сключени през 2006 и 2007 година между община Дулово и фирмата "Гелиг" ЕООД на Гюнай Сефер.

Два от тях се отнасят до изграждането на общински пазар и открит базар. Договорът за пазара е на стойност 520 000 лева като срокът за изпълнение е до края на декември 2007 г. Другият документ – за изграждането на открит базар е на стойност 80 000 лева, срокът за изпълнение е също края на 2007 година.

И в двата случая е договорено авансово плащане – в първия 90%, а във втория – 80 на сто от стойността на договора. Авансовите суми са преведени след еднолично решение на кмета на Дулово. И тъй като става дума за строителство, общината е трябвало да обяви обществена поръчка, но не е сторила това. И до днес в града няма нито пазар, нито базар. През 2008 г. е бил изграден само сутерен и първи етаж на базара, но той е незаконен, защото е направен без необходимите строителни разрешения и книжа.

В периода 2006-2007 година пък между община Дулово и фирма "Гелиг" ЕООД са сключени други два договора за изграждане на биологично стъпало към пречиствателната станция за отпадни води в града и за доизграждане на същия обект. Първият договор е на стойност 720 000 лева с 80% авансово плащане, а вторият е за малко над 400 000 лева със 70% предварително плащане.

По тези два договора общината е изплатила изцяло договорените суми. По данни на прокуратурата по първия договор са изпълнени едва 6.5% от договорените дейности, или това се равнява на 47 220 лева, при заплатени 720 000 лева, а по втория договор са изпълнени 3% от дейностите за 12 688 лева, при платени над 400 000 лева.

За престъпления, извършени в периода му като кмет на Дулово, Митхат Табаков вече има две дела, които приключиха на първа инстанция с осъдителни присъди - за подкуп от 10 000 лв., който взел по повод обществена поръчка, както и за сключване на неизгодна сделка. Присъдата му по първото дело е 4 години затвор, за второто – 5 години. Информация на "Правен свят".