Кредиторите завършиха технически одит на реформите в Гърция, откривайки пътя за изплащането на нов транш от 8,1 милиарда евро от спасителната помощ, ако финансовите министри одобрят доклада за одита, съобщиха официални източници.

Европейската комисия съобщи още, че Гърция изглежда е на път да се върне към растеж догодина. Говорителят на комисията Саймън О`Конър заяви в Туитър: "Тройката завърши мисията по оценка на Гърция със споразумение на ниво участници. Сега Еврогрупата трябва да я обсъди".

Финансовите министри на 17-те държави - членки на Еврогрупата се срещат по-късно днес в Брюксел, за да решат дали Гърция е направила достатъчно, за да получи нов транш от заема. Комисията съобщи в комюнике, че т. нар. Тройка - Европейският съюз, Европейската централна банка и МВФ, са завършили често отлаганата оценка на реформите в Гърция.

"Мисията постигна споразумение с властите за необходимите икономически и финансови политики за гарантиране, че програмата е на път да постигне своите цели", се казва в комюникето. От съобщението става ясно, че резултатите от одита трябва да бъдат предадени на МВФ и финансовите министри от еврозоната.

"Макроикономическата прогноза остава до голяма степен в съответствие с прогнозите в програма с очакване за постепенно връщане към растеж през 2014 г.", се казва в съобщението. В него обаче се допълва, че "прогнозата остава несигурна. Макар че продължава да се постига важен напредък, изпълнението на политиката изостава в някои области".