Казаното от Борисов е лъжа. Финансирането на политическите партии е публично и прозрачно, и може да бъде проверено. Това каза председателят на ДСБ Радан Кънев.

Няма никакво финансиране от Цветан Василев и свързани с него лица и фирми. Ако Борисов иска да каже, че има такова, да излезе и да го каже, за да предприемем съответните юридически действия. Ако не, да ги опровергае и да се извини, заяви Кънев.

Няма да имаме координация с ГЕРБ. Имаме координация с политически партии, които са на нашите позиции. Всички партии, които по въпросите на промяната в правосъдието са правили коалиции в защита на статуквото, последната беше ГЕРБ, БСП и ДПС в миналия парламент, нямат общо с нас по най-важният въпрос на българското общество", категоричен беше председателят на партията.

"За да бъдат в момента стотици хиляди български граждани с реформаторски възглед непредставени в парламента и за да бъдат те днес единни в исканията си за оставка и промяна, очевидно нашите партии са допуснали съответни стратегически грешки. Ние сме достатъчно силни, за да си ги признаем и преодолеем", заяви Кънев по повод сътрудничеството с Меглена Кунева и по-ранните думи на Иван Костов, че тя е "последната червена кукувица, която ще снесе синьо яйце".

Кънев подчерта, че големите каузи обединяват избирателите в дясно и в реформаторското пространство, а не лидерите. "Тук не говорим нито за мен, нито за Кунева, нито за хора, които изобщо не са председатели на формациите си като Касим Дал. Говорим за избиратели със сходна кауза и убеждения и за партии със сходни програми по най-важните въпроси за развитието на България", посочи той.

От ДСБ коментираха и предлаганите промени на пенсионния модел. "Докато всички ние протестираме по улиците, реформите, които бяха направени в пенсионната система се връщат назад. Това се случва чрез предложение за законодателни промени, направени от БСП. Те на практика удрят върху бъдещите пенсии на активно работещите хора. Днешните пенсионери и хора с голям стаж и образование продължават да получават мизерни пенсии. Нашият апел е хората да следят за това какво се случва и за това как докато се случва тази суматоха по улиците на София, продължават да се творят безчинства в парламента", заяви Росица Рачева, член на националното ръководство на ДСБ.

На 6 юли в интервю за БНТ бившият премиер Бойко Борисов заяви, че Цветан Василев и Иван Костов са едно и също. "Сега двамата правят десен проект. Иван Костов продължава да се крие зад хората, но той и в момента управлява ДСБ и не дава възможност да се създаде истинско дясно. Той направи много, за да се върнат на власт БСП и ДПС", твърди Борисов. Лидерът на ГЕРБ продължи с обвиненията към Костов, който се "опитвал да яхне сегашните протести и от своите 3% да направи 30%".