Разкритията за наблюдението от страна на САЩ на глобалните комуникации продължиха и в неделя, докато бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън е блокиран от 15 дни в транзитната зона на московското летище Шереметиево.

Невидим, след като излетя на 23 юни от Хонконг, откъдето даде разбиващи информации за секретната програма на САЩ за наблюдение на глобалните комуникации, младият мъж отново накара да се говори за него след неделното интервю, публикувано в Шпигел /Der Spiegel/.

В интервю за германския вестник, преди да започне с новите разкрития, Сноудън казва, че западните страни, които са възмутени от шпионажа който извършва американската Агенция за национална сигурност /АНС/ в действителност си сътрудничат с нея от дълго време насам.

Шпигел публикува тази информация на фона на отказа през седмицата на няколко европейски столици, да отговорят на искането за убежище на 30-годишния американец.

Отгоре на всичко, бразилският вестник Глобо /O Globo/ съобщи в неделя, позовавайки се на документи на Едуард Сноудън, че разузнавателните служби на САЩ са прихванали милиони имейли и телефонни разговори в Бразилия.

"Бразилия, с нейните големи държавни и частни цифрови мрежи, и големите мобилни оператори и интернет доставчици фигурира в документите на НСА, като предпочитана база данни в областта на телекомуникациите и интернет заедно с нации като Китай, Русия, Иран и Пакистан", се казва в статията.

Говорителят на бразилското министерство на външните работи определи информацията като "изключително сериозна".

Съдбата на младия американец, издирван от Вашингтон за шпионаж, остава несигурна, въпреки че три страни от Латинска Америка - Боливия, Венецуела и Никарагуа – обявиха в края на седмицата, че са готови да го приемат.

Боливийският президент заяви, че не го е страх да предложи на Сноудън убежище. Ево Моралес бе обиден от дипломатическия инцидент, който претърпя през миналата седмица, когато самолетът му направи принудителен престой във Виена, докато се прибираше от Москва. Освен това няколко европейски страни /Испания, Италия, Франция, Португалия/ отказаха достъп до въздушното си пространство заради подозрение, че в самолета е Едуард Сноудън. Сноудън не беше там, но единствено Франция се извини.

"В знак на протест бих искал да кажа на европейците и североамериканците: Сега ние ще дадем убежище, ако този американец, отхвърлен от съотечествениците си, поиска", каза Моралес.

Предния ден неговият венецуелски колега Николас Мадуро, политически наследник на починалия Уго Чавес, и голям противник на САЩ, обяви, че е предложил по хуманитарни съображения "убежище на младия Сноудън в защита от преследването на най-мощната империя в света, която се нахвърли върху него".

Колкото до президента на Никарагуа, Даниел Ортега, той потвърди, че ако обстоятелствата го допускат, страната му ще приеме Сноудън с"голямо удоволствие" и ще му даде убежище.

Тези три страни имат напрегнати политически отношения със САЩ, и изглеждат за момента единствения вариант за компютърния специалист, който не се е обадил след обявяването на предложенията.

"Ние подкрепяме суверенното право на Боливарианската република Венецуела и на всички страни от региона да предоставят убежище на тези, преследвани заради своите идеали или техните борби за демократични права в съответствие с нашата традиция", каза кубинският президент Раул Кастро в Хавана в заключителната си реч на шестмесечната парламентарна сесия в неделя.

Кастро осъди Испания, Италия, Франция и Португалия, които затвориха въздушното си пространство във вторник за самолета на боливийския президент Ево Моралес, пътуващ от Москва за Ла Пас.

Венецуелският външен министър Елиас Хауа заяви в събота, че страната му не е получила искане за убежище и очаква понеделник, за да узнае дали младият човек е готов да тръгне към Каракас.

Ако той реши да приеме предложението за убежище, Хауа каза също, че ще все още "трябва да влезе в контакт с Русия (и . ..) да установи позицията на руското правителство по този въпрос" и след това "да осигури маршрут", който да му позволи да стигне до Латинска Америка.

Много неясноти са надвиснали над пътя на Сноудън, който остана без паспорт, анулиран от Вашингтон. Въпросът е дали може да отиде в друга страна, без да бъде засечен от американците.

Няма пряк търговски полет от Москва до една от трите страни, предложили му убежище, така че теоретично Сноудън трябва да направи спирка в Хавана. Кастро обаче досега не е споменал тази възможност.

Друг риск са страните, които могат да откажат достъп до въздушното си пространство на самолет със Сноудън на борда.