Всяка епоха трябва да остави след себе си своите храмове. Обществото ни се нуждае от центрове на духовността. Изграждането на православни храмове е идея, около която могат да се обединят българските държавници.

Това беше основното послание на срещата между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, която се състоя днес в сградата на Светия синод на БПЦ.

В хода на разговора бяха набелязани основни проблеми, с които БПЦ и нейните поделения се сблъскват в областта на инвестиционното планиране и по които разчитат на подкрепата на арх. Иван Данов и оглавяваното от него министерство.

Представителите на Българската православна църква предложиха да има национална стратегия за подобряване инфраструктурата до и около манастирите ни, за да се улесни достъпа до тях. Това включва и визия за изграждане и развитие на маршрутите за набиращия популярност поклоннически туризъм.

Проблемите със собствеността на Рилски манастир, ролята на БПЦ за интеграцията на малцинствата, реконструкцията на сградата на Богословски факултет, съдействието от страна на МИП за преодоляване на затруднения, касаещи църковни имоти, както и свързани с кадастъра и урбанистичните процеси, бяха други важни теми, дискутирани по време на срещата с Негово Светейшество Патриарх Неофит. "Вратите на Министерство на инвестиционното проектиране са винаги отворени за Вас. С каквото можем, ще помагаме", обеща министър Иван Данов.

В работната среща взеха участие и началникът на Кабинета на министър Иван Данов, главният секретар на Св. Синод Русенски митрополит Наум, йером. Никанор, който е упълномощен от Св. Синод да движи въпросите, свързани с възстановяването на църковни имоти, подсигуряване и усвояване на средства от европейски и други програми за нуждите на БПЦ, ик. Василий Сарян, член на ВЦС, който отговаря за Синодалните имоти, г-н Симеон Пешов - член на Висшия църковен съвет, Александра Карамихалева, началник Отдел "Връзки с обществеността при Св. Синод".