ДАНС не подслушва и не разработва депутати. Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Писанчев днес бе изслушан в Парламентарната комисия за контрол на службите относно публикувана информация, свързана с агенцията, в сайта faktor.bg. Писанчев обаче потвърди, че документът, който изтече, е автентичен, но отказа да коментира дали това означава, че Орлин Алексиев е бил подслушван (Алексиев е председател на финансовата комисия към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ, негова автокъща бе обискирана след спецакция с френските служби и заловено огромно количество кокаин – бел. ред.). "Няма да коментирам това, извършваме проверка как е изтекло, заедно с МВР, както е станало точно и ще има резултати", каза Писанчев.

Председателят на ДАНС посочи, че хората в този документ не са подслушвани и каза, че това са "контакти на лицето". Безсмислено е обвинението, че подслушваме всички, които са в тази справка – това не можем да го правим и не го правим, каза председателят на ДАНС. По този случай се прави проверка за изнасяне на информация заедно с МВР. Документът е класифициран с гриф "поверително". Писанчев предполага, че тази проверка ще приключи доста по-бързо от проверката за теч на информация при случая с Христо Бисеров. Последната все още не е приключила. А когато това стане резултатите ще се дадат в комисиите, които ги контролират и тогава може би ще оповестят и резултатите. Владимир Писанчев обаче и днес не даде срок, до който тази проверка ще приключи и каза само "може би скоро" и призова за малко търпение. "Понеже е много деликатно, нека бъдем пределно точни", каза отново той и отново припомни, че доста хора имат достъп до тази информация и това я усложнява. Ако се установи изнасяне на информация и се открие къртица, то служителят ще бъде уволнен.

Председателят на ДАНС отрече и каквато и да е информация за конфликт между него и вътрешния министър, каквато информация изтече отново в уеб сайтове.

Председателят на комисията Димитър Дъбов потвърди, че подозренията са, че тази информацията за евентуални подслушани разговори на Орлин Алексиев е излязла от МВР, а не от ДАНС. "Втори екземпляр, който е изпратен в МВР, върху който е положена и резолюция от главния секретар, слизайки надолу по трасето очевидно има преснет екземпляр, не е изчезнал оригиналът. Става дума за копие на екземпляр номер 2, който е изпратен в МВР", каза Дъбов като посочи, че там тече проверка на дирекция "Вътрешна сигурност". "Както ви е известно от изтеклия материал, там става дума само за обзор. Тоест, липсват съдържанията на прилаганите СРС-та, така че информацията има наистина обзорен характер", каза той. Дъбов е категоричен, че не може да се каже, че продължава тенденцията за безконтролно подслушване на политици, бизнесмени и други.

"Нито едно от упоменатите лица в справката не е било подслушвано, особено пък за народните представители", добави той. На въпрос дали е станало ясно какво общо има Орлин Алексиев с националната сигурност, той отговори: "Очевидно, да. И мисля, че следващите една или две седмици ще има повече информация по въпроса".