ГЕРБ получава 15 председателски места в Районните избирателни комисии, толкова има и "Коалиция за България", ДПС ще има един председател на РИК, а "Атака" - нито един предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ ще има и 7 зам.-председатели и 9 секретарски места, а "Коалиция за България - 9 зам.-председатели и 7 секретарски места. ДПС ще може да разчита на 18 зам.-председатели и 12 секретари на РИК, а "Атака" ще има 28 зам.-председатели и 3-ма секретари.

Това е решението на Централната избирателна комисия, което според говорителя на комисията Александър Андреев може би за първи път ЦИК с пълно единодушие е направило разпределението, предаде репортер на БГНЕС.

До този момент документи за регистрация са подали от ГЕРБ, Реформаторския блок и два инициативни комитета, издигнали съответно за независими кандидати за европейски депутати Александър Евгениев Сандев и Виктор Тенчев Папазов.

Комисията е приела и систематизираният електронен вид, в който следва да бъдат представени подписките за подкрепящите дадена партия, коалиция или инициативен комитет. На сайта на ЦИК е качена програмата, чрез която могат да бъдат въведени подписите в електронен формат, като след това всеки избирател ще има възможност да провери в какъв списък е бил включен и коя партия е подкрепил.

Срокът за регистрация на партиите е от днес до 9 април за партиите, а коалициите ще могат да правят промени до 19 април. За инициативните комитети последният срок е 14 април. Списъците с подписите вече са предадени на ГРАО, а срокът за промени в състава на коалициите или кандидатските листи е до 22 април.

От ЦИК изброиха най-важните решения, които са взели до този момент - утвърждаването на образците на табелите пред секциите и в помещенията; приемането на изборните книжа; приемането на правилник за дейността на ЦИК; условията и реда за гласуване извън средата и условията и реда за определяне и назначаване на секционни избирателни комисии извън страната; създаването на обучително звено; Решенията, свързани с регистрацията на политическите субекти и решението за регистрация на наблюдатели.

До 4 април трябва да бъде обявен списъка с местата, на които ще бъдат открити секции извън страната, а до 9 ЦИК ще трябва да се произнесе по отношение на реда и начина на провеждане на предизборната кампания, съобщиха във връзка с предстоящите си задачи от комисията.

Две заседания вече е провел и Общественият съвет към ЦИК, като негов председател ще бъде проф. Емилия Друмева, а зам.-председатели са проф. Михаил Мирчев и Димитър Стоянов.

От ЦИК са отговорили на писмото на Министерство образованието във връзка с предстоящите абитуриентски балове и празничното шествие за 24 май - денят преди изборния ден. Според комисията въпросът дали да се провеждат шествия зависи от кметове на съответните общини, а не от ЦИК. Все пак от комисията обясниха, че при възникване на определена конкретна ситуацията или запитване ще се съберат, за да дадат съгласуван отговор.