Фен на българската история разплака Любо Киров. С изпълнението си на „Too Much Love Will Kill You“ на Фреди Меркюри, 11-годишният Петър Терзиев от София остави без думи цялото жури.

„Аз не знам какво да кажа. Ти си истински артист, защото имаш всичко – любовта към музиката“, макар и трудно, успя да коментира Любо.

Малкият Петър признава, че много обича българската история и периода на българското Възраждане. В момента той дори чете книгите… „Лидерът Стамболов” и „Дивергенти”. Петър се записал за кастинга на „Големите надежди“ без знанието на родителите си и по този начин сбъднал своето новогодишно желание. Заради интереса си към историята, не крие, че ако не се занимава с музика, би искал да стане историк-археолог или филолог. Още един малък талант разчувства изпълнителя на „Имам само теб” – това беше 13-годишният Иван Иванов от Горна Оряховица, който изпълни… „Имам само теб”.
Водещите Ахинора и Драго

„За мен е огромна чест, че си направил точно този избор на песен“, коментира Любо. Малкият талант е носител на престижното осмо място от детския песенен конкурс „Евровизия“ през 2011 и освен съграждани с финалиста от първия сезон на X Factor Богомил, двамата пеят заедно във вокален състав „Нова музика“. Самият Богомил дори беше специален гост на вчерашния концерт – за да подкрепят талантите, сред публиката бяха и Рафи, и Ана Мария.

Част от талантливата петица станаха и три дами: Даяна Георгиева от Разград, която е завършила майсторски клас на Орлин Горанов и чието изпълнение на „Не така” на ФСБ убеди журито, че родната рок банда сериозно трябва да помисли за женска версия на песента; Елеонора Димитрова от Търговище, която вдигна журито на крака с изпълнението си на "Horchat Hai Caliptus" на Ищар, както и Лидия Стаматова от Бургас, която вече има предложения за участие в конкурси в Малта, Италия и Турция.

Сериозно признание от ЮНЕСКО получиха и други две големи надежди – Ерика Адамс от Пловдив и Габриела Йорданова от Русе, победителки съответно в първия и втория концерт на шоуто. Двете диви бяха поканени да участват в третата проява от проекта "Балканските мостове говорят", част от глобална инициатива "Културата - мост на развитие" на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Двете се включиха в концерт в историческия град Бенат и впечатлиха с изпълненията си жителите на града. Целта на проекта е чрез изкуството да се изгради нов мост между хората на полуострова, а автор и двигател на проекта е писателят Николай Стоянов, председател на международната литературна фондация "Балканика".