Депутатите в Европарламента гласуваха днес за въвеждане на таван за таксите, които търговците на дребно плащат на банките за операциите с банкови карти.

С отделно гласуване бяха приети и мерки за подобряване на сигурността при онлайн плащанията, за намаляването на разходите и увеличаване на избора на потребителите, съобщиха от представителството на ЕП.

По данни на Европейската комисия размерът на таксите при плащанията с карта струва на търговците на дребно в ЕС над 10 милиарда евро годишно. Таксите не са ясни на самите притежатели на банкови карти. Има и разлики между отделните страни членки, защото таксите се регулират не от националното законодателство, а от националните органи, отговарящи за защитата на конкуренцията. Търговците на дребно плащат такси за всяко плащане с карта и съответно добавят тези разходи към стойността на продуктите и услугите, които предлагат.

Таксите, които банките събират за обработка на плащанията, направени с карти като Visa и MasterCard, ще трябва да възлизат на не повече от 0,3% от стойността на операцията, когато плащането е направено с кредитна карта, и на не повече от 7 евроцента или 0,2% от стойността на транзакцията (която от двете суми е по-ниска) за плащанията с дебитна карта. Таваните ще важат както за националните, така и за трансгранични операции в рамките на ЕС. Очаква се те да дадат резултат една година след влизането в сила на новите правила. С течение на времето по-ниските такси трябва да доведат до по-ниски цени за притежателите на банкови карти.

Гласуваните промени в правилата за сигурност при онлайн плащанията се наложиха заради развитието на технологиите и на пазара и заради постоянно нарастващия брой на извършените плащания онлайн. Пазаруващите онлайн вече ще трябва да бъдат информирани за всички такси, които трябва да платят. Времето на изпълнение на операцията и валутните курсове, когато това е приложимо, също ще трябва да бъдат ясно посочени.

В случаите на неразрешена платежна транзакция, сумите ще трябва да бъдат възстановявани от доставчика на платежни услуги в рамките на 24 часа от момента, в който е забелязал или е бил уведомен за това. Клиентите ще бъдат задължени да платят загубите, произтичащи от незаконното използване на изгубена или открадната карта или устройство, но за не повече от 50 евро. Пазаруващите онлайн ще имат правото да използват софтуер или устройства, предоставени от оторизирана трета страна, която самите те са избрали, и да правят плащания чрез този доставчик без да плащат допълнителни такси за това.

Доставчиците на платежни услуги ще бъдат задължени да разкриват действителните разходи за обработка на плащания, при поискване. Таваните на таксите за платежни услуги следва да залегнат в бъдещите правила на ЕС за плащания с карта и следва да се прилагат независимо от конкретното устройство за плащане или средствата за изпълнение на транзакциите.

Европейският парламент прие на първо четене този проект на законодателство, за да консолидира извършената досега работа и да я предаде на следващия парламент. Това ще гарантира, че депутатите, които ще бъдат избрани през май, ще могат да решат да не започват от нулата, а да използват свършеното по време на сегашния мандат.