Седмица след като кадри на работници, къпещи се в басейни с мляко в руска фабрика за сирена, шокираха много интернет потребители, да не говорим за любителите на сирене, руски съд в спря за 40 дни дейността на компанията.

Фабриката – Търговска къща „Сыры“ (сиренà), се намира в сибирския град Омск – един от центровете на руската хранително-вкусова промишленост.
В края на март служители от фирмата качиха в мрежата снимки и видеозаписи от фирмено парти (вероятно новогодишно), показващи как хора от персонала се къпят по бельо в пълен с мляко технологичен басейн. Според самите работници млякото после било използвало за приготвяне на сирене „Чечил“.

Галина Гладких от местния клон на „Роспотребнадзор“ заяви, че федералната служба дори е настоявала за 90-дневна забрана, тъй като за 40 дни фирмата не би могла да отстрани купищата нарушения, установени при проверка на санитарните власти. След изтичане на забраната предприятието ще бъде проверено отново и ако бъдат открити нередности, „Роспотребнадзор“ отново ще сезира съда, увери Гладких.

Срещу работници от „Сыры“ и срещу длъжностни лица, допуснали грубото погазване на закона вече са образувани наказателни дела за производство на опасна продукция с цел продажба и за нарушения на епидемиологичното законодателство.

„Роспотребнадзор“ е спряла продажбите на сирена „Чечил“ с търговски наименования „Сироедово“ и „Адигея“, произведени от тази фирма.
Първите лабораторни анализи показват, че съдържанието на мазнини и киселини в сирената не отговаря на законовите изисквания – доказателство, че са фалшифицирани. Изследванията продължават, добавя ИТАР-ТАСС.

Според местните медии скандалът може сериозно да навреди на промишлеността в Омск.