"Това, което искаме да направим с реформаторския блок е много повече от поредното обединение на дясното", заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

Москов категорично се противопостави на твърденията от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, обвързващи новият десен проект с бизнесмена Цветан Василиев. "Бившите управляващи от ГЕРБ се опитват да манипулират обществото. Чухме от Бойко Борисов, че ние сме проект, финансиран от Цветан Василев и КТБ. ГЕРБ бяха тези, които формираха този Франкещайн около КТБ и Цветан Василиев", заяви Москов.

Партиите от реформаторски блок излязоха днес с първата си декларация. "Движение България на гражданите", Демократи за силна България, "Зелените", Народна партия "Свобода и достойнство" и ПП "Синьо единство" заявиха, че си поставят за цял "изграждане на модерна и справедлива обществена среда". Според тях има нужда от нови изборни правила, от публичен контрол при финансирането на партиите, с освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически мафиотски и олигархични зависимости, от безкомпромисно преследване и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт. Те искат изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративни и политически интереси. Настояват още за прилагане на стриктни правила за защита на конкуренцията и интересите на потребителите, ново законодателство в сферата на обществените поръчки, гарантиращо "изваждане на мафията от тях".

Петте партии искат да се премахнат всички партийни и роднински назначения в държавната администрация и да се въведат инструменти за гражданско контрол при взимането и изпълняването на решения на централно и местно ниво. Според тях "изграждането на модерна и справедлива обществена среда" минава и през премахване на медийните монополи, прозрачност на медийната собственост, както и през ново законодателство в сферата на опазването на околната среда.

"Ние създаваме обединение на гражданското общество срещу мафията", твърдят в своята декларация петте партии. Те смятат, че се увеличава пропастта между партиите в парламента и активните хора в България, затова се обявяват за мощна алтернатива на статуквото. "Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии. Зад парламентарно представените партии стоят едни и същи олигархични интереси. Точно те определят решенията и политиките на управляващите", смятат от реформаторския блок.

Според секретарят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев изказването на Бойко Борисов за обвързаността на реформаторския блок с КТБ показва "мафиотски тип поведение, в който удряш и след това предлагаш мир". "Борисов се опитва да ни раздели", коментира той.

Партиите от блока заявиха, че са отворени и към други политически формации, но не отговориха категорично дали предстоят разговори с новото ръководство на СДС. Христо Панчугов, лидер на "Синьо единство" поздрави  новия председател на СДС, но заяви, че предстои Лукарски да напълни със съдържание промяната в СДС. Интерес към новото обединение обаче имало от НДСВ и БЗНС, призна Корман Исмаилов от "Свобода и достойнство".

Исмаилов не изключи варианта при едни извънредни избори партиите от блока да се явят заедно на избори, докато Андрей Ковачев от "Зелените" обясни, че целта на създаването на блока не е явяване на избори. Ние изграждаме ясна платформа за това какво трябва да се случи в България. Нашата цел е да сменим това правителство, то да си отиде, подчерта Ковачев.