Ако САЩ си позволят пълномащабни икономически санкции срещу Русия, то последствията за световната икономика може да са апокалиптични. Това е мнението на известния като "Мистър Злато" борсов анализатор Джим Синклер, една от живите легенди на Уолстрийт, цитиран от business-gazeta.ru.

Под заплаха ще се окаже щатският долар като световна резервна валута. Неговата сила се крепи на договореностите със Саудитска Арабия, че всички енергийни договори и разплащания трябва да бъдат в долари. Неслучайно американският президент Обама бе там тези дни. Сега повечето страни в света, за да удовлетворят нуждите си от нефт и газ, са принудени да купуват долари, обяснява Синклер. И се спира на глобалния проблем какво би станало, ако Русия в отговор на западните санкции и изключването й от системата за международни разплащания SWIFT, наруши установения световен ред.

"Русия може да нанесе удар на възмездието с титанична сила и по американската и по неамериканските доларови икономики, без да продава държавни облигации, а просто да твърди, че е излязла от системата SWIFT и е готова да получава всякакви плащания, само да не са в долари. Путин сега е немислимо могъщ. Той не се нуждае от ядрени бомби, той притежава ядрена икономическа бомба", предупреждава Синклер.

По думите му петродоларът е единствената истинска ценност на САЩ в света, а Русия може да я срине, ако поиска за своя нефт не долари, а евро или юани. При това положение американската икономика ще рухне, а европейската ще преживее ренесанс. Ако пък Украйна се залитне по кредите от МВФ, кризата там ще е толкова разрушителна, че скоро сама ще падне в ръцете на Путин.