ГЕРБ беше компрометирана и овладяна от хора, които са обвинени в тежки престъпления. ГЕРБ няма нищо общо с партията, която беше създадена през 2006. Днес ГЕРБ отблъсква с арогантността си и ширещата се посредственост.

Това се казва в официално писмо на членовете на Изпълнителната комисия, включително депутати от 41 и 42 ОНС.

Писмото е подписано от областни и общински координатори, както и от министри в кабинета на Бойко Борисов. В него се казва, че те прекратяват членството си в ГЕРБ и започват нов политически проект.

Агенция БГНЕС публикува пълният текст на писмото:

"През последните години ПП ГЕРБ беше овладяна от хора, непритежаващи съвкупността от морални, политически и професионални качества, изисквани и очаквани от обществото. Вследствие на това каузата ГЕРБ беше компрометирана. Обявените принципи и цели за открито управление, за прозрачност и морал в политиката бяха погазени и подменени с преследване на частни интереси. В употреба бяха наложени методи и средства, срещу които трябваше да се борим. Партията беше използвана като ракета–носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта. Стигна се до там, човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления, да продължава да бъде заместник–председател на ПП ГЕРБ и по този начин да се представя като мерило за почтеност. Идеята ГЕРБ беше приватизирана, а ПП ГЕРБ няма нищо общо с партията, която беше създадена на 03.12.2006. Днес тя отблъсква с арогантността и неадекватното си поведение, с ширещата се посредственост, с липсата на демократичност.

Ние, членове на изпълнителната комисия, депутати от 41-то и 42-то НС, областни и общински координатори, министри от правителството на ГЕРБ, учредители и членове, разочаровани от неспособността на ръководството на партията да види реалностите и от отказа на председателя да предприеме необходимите мерки за възстановяване образа на ПП ГЕРБ като партия на промяната заявяваме:

1. Започваме поетапно прекратяване на членството си в ПП ГЕРБ;

2. Пристъпваме към създаване на нов политически проект, отговарящ на повика на времето".

Сред подписалите се са: Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев, Емил Димитров, които още преди парламентарните избори съобщиха, че в ГЕРБ е създадена милиционерска структура, начело с Цветан Цветанов. Тя контролира "черни" каси и разполага дори с група за мокри поръчки.