От утре в цялата страна започва подписка с искане за оставката на президента Росен Плевнелиев.

Няколкостотин граждани дойдоха пред НДК, за да се включат в контрапротеста на хората, които искат да дадат шанс на правителството да работи и да покаже, че може да изпълни ангажименти си.

И днес продължи събирането на подписи в подкрепа на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет, но и стана ясно, че от утре в цялата страна стартира още една подписка – в подкрепа на искането за оставка на държавния глава. Тя ще бъде внесена в Народното събрание, за да се направи опит да се задейства процедурата по импийчмънт. Някои дори дадоха идея президентският вот да се проведе заедно с изборите за евродепутати през следващата година.

"Г-н Плевнелиев, как може да не обърнете внимание и на контрапротеста? Докога ще бъдете слуга на ГЕРБ и останалите партии, които искат да върнат България в блатото?", попита една от участничките в днешната акция в подкрепа на правителството.

Част от дошлите днес пред НДК бяха категорични, че държавният глава не защитава техните интереси и поставя разделителни линии между българските граждани. Чуха се и предложения към държавния глава да инициира свикване на референдум, на който всички български граждани с избирателни права да могат да заявят открито своята позиция за това дали правителството трябва да подаде оставка. Гражданите дори издигнаха плакат с надпис: "Ние сме без президент. Нека да работят правителство и парламент". "Вярвам във вас!", "Искам промяна, а не подмяна", "Орешарски спаси ни от мутрите", бяха само част от призивите, които днес можеха да се видят пред НДК. Имаше дори и обръщение към протестиращите пред Министерски съвет: "За избори в момента не мислете, парите си спестете и към нас се присъединете". Един от хората вдигна високо плакат "Червен съм и съм умен, не крещя по другите "боклук", само заради факта, че не мислят като мен".

Кабинетът няма да подаде оставка, правителството ще продължи да работи и ще изпълни своя 4-годишен мандат, убеден е студентът Румен Крайчев, който всеки ден в продължение на повече от седмица излиза пред НДК и обяснява публично своята позиция защо България няма нужда от нови избори точно в този момент. "Не искаме за една година да сваляме Бойко Борисов два пъти", заяви друг от протестиращите. Някои от хората попитаха публично каква е позицията на ръководствата на двата синдиката за случващото се в страната.

Контрапротестът днес приключи с едноминутно мълчание в памет на Пламен Горанов, човекът, който загуби живота си в следствие на вълната протести, която заля страната през февруари.