Европейският парламент призова Европейската комисия "сериозно да разгледа въпроса" дали да не бъдат спрени европейските фондове за България. Препоръката, която няма законодателна стойност, е част от приетия доклад на бюджетната комисия към ЕП за това как е изпълнен годишният бюджет на ЕС за 2012 г. В него има специална точка, посветена на България, в която докладчикът Маркус Пийпър (ЕНП) припомня последния силно критичен мониторингов доклад за България от януари тази година и директно предлага ЕК да преразгледа еврофондовете за страната.

В т. 296 от доклада под заглавието "Липса на напредък в България" пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки".

ЕК е призована "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата".

Координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол Ингеборг Гресле коментира, че "ако няма реформи и няма напредък, е възможно да се стигне до спиране на европейските фондове".

"ЕС има много финансови проблеми и съществува дебат по какъв начин да се разпределят средствата. България рискува да изгуби пари, защото други ще ги вземат", каза Гресле.

Проблемът е, че в България има липса на политическа култура, което е пряко следствие на 50 години комунизъм, допълни тя.

"Трябва да построим политическа система. Има много възможности и потенциал, стремеж към по-добър живот на хората. Явно политическата ситуация е в тежест и съм учудена от това как дори нови лица в политиката изключително бързо губят доверие", каза Гресле на пресконференция в Брюксел.