Брюксел рекламира българската столица със снимки от Скопие, съобщи offnews.bg. В залата в Парламентариума в Брюксел, където посетителите могат да видят близо 100 филмчета за различни места в ЕС. В едно от тях летище "Александър Велики" в Скопие е представено за софийско. Българската столица София е показана със снимки от македонската столица.
Филмчето, с което се прави уж визитка на София, започва с разказ и кадри от протестите през 1997 година и последвалите промени. След това преминава към изградения с европейско финансиране Терминал 2 на Летище София. Явно при монтажа нещо е объркано, защото след първите кадри, на които има строителни работи, камерата показва завършения обект. Вместо Терминал 2 на екрана се появява летище "Александър Велики" в Скопие. Следват снимка на мост, непознат за софиянци, и табела за завършен инфраструктурен проект с финансиране по програма ФАР в Скопие.

Отговорният за тази изложба служител на Парламентариума обясни, че не знае кой конкретно е отговорен за това кадри от Скопие да представят София, извини се за грешките и обеща повече информация в най-кратки срокове. От пресслужбата на Европейския парламент заявиха, че изложбата е от 2010/2011 г. и близо 100-те филмчета за различни населени места в страни от ЕС, включително този за българската столица, са били създадени от външна фирма.

"По финансови причини не беше възможно да бъдат заснети 100 филмчета в Европа на място. Вместо това, за клиповете бяха използвани архивни снимки". Попадането на снимка от друго летище сред тях е неволна грешка, категорични са от ЕП. "Веднага ще се свържем с продуцентската фирма, която ще коригира грешката и във възможно най-кратък срок. Корекциите ще бъдат направени за нейна сметка".