България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която неминуемо поражда и социална такава. Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е видим и непоправим в мандата на 42-то Народно събрание.

С тези думи започва декларация на Конфедералния съвет на КТ "Подкрепа", подписана от президента Константин Тренчев, във връзка със ситуацията в страната.

След подробен анализ на обстановката и нас от февруарските събития до настоящия момент, КТ "Подкрепа" констатира: "Политиците водят яростни, индивидуални и групови войни, от които ясно личи, че последна грижа за тях са реалните и задълбочаващи се проблеми на българското население. Намираме, че именно те /политиците/ са основните причинители на нестабилност, противопоставяне на обществени групи, на чувството на безизходица, омерзение и гняв у сънародниците ни. Доверието в институциите е под елементарния минимум. Междувременно държавата деградира с бързи темпове. Администрацията е парализирана и почти не функционира. С две думи: свидетели сме на яростна конфронтация в задкулисието, генерирана през 23-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, непозната в нашата история, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-младите и интелигентни българи, демографска катастрофа, и не на последно място - подхранвано от политиците етническо напрежение, което отделни политици тласкат към етнически конфликт.

Отчитаме, че няма ясни визии за развитието не само на държавата, а и на отделни нейни ключови сектори, като енергетиката например, която е в колапс и без бързи и решителни мерки ще се задълбочи и ще повлече надолу остатъците от икономиката, която едва функционира. Бъдещето на здравеопазването е също под съмнение. Трябва да се прави бюджет, защото без такъв не е възможно да функционира държавата. В критичен период на договаряне сме за европейските фондове. Част от обществото основателно иска оставка и предсрочни избори. Друга част от обществото е на противоположно мнение.

Нашето дълбоко убеждение е, че целият преход бе опорочен и извратен като процес, поради настоящата Конституция, която бе резултат от едни дълбоко нечестни избори, вътрешни предателства и задкулисни съглашателства на част от тогавашните лидери на СДС през 1990 г. Този документ заложи в себе си напрежение между институциите, политизира и направи зависима съдебната система и въпреки че той е тълкуван над 70 пъти и ремонтиран 4 пъти за 15 години, което е безспорно доказателство за неговата неяснота и двусмисленост, продължава да пречи на съвременна България да изгради устойчива и адекватна за нея управленска формула за една съвременна европейска държава. Основен недостатък на Конституцията е пълната липса на държавническа концепция, на това, което се нарича визия на държавно развитие. Освен това тя противоречи на основни принципи, правила и норми, залегнали в основата на европейски документи и Лисабонския договор, който регламентира механизмите на функциониране на ЕС, част от който е и България", пише в декларацията.

Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" настоява държавният глава да упражни правомощията си за свикване на Велико Народно събрание. Задължава Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа", в режим на консултации с всички членове на Конфедерацията да подготви пакет от конкретни предложения. Възлага на Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" да проведе консултации с широк кръг автентични граждански организации, споделящи идеята, че България се нуждае от потребността за спешно пренаписване на правилата за функциониране на държавата.

"Предупреждаваме българските институции във възможно кратък срок да разгледат и се съобразят с тези наши искания. В противен случай, ако партиите, представени в 42-то НС не предложат разумно решение – Конфедерация на труда "Подкрепа", за да защити интересите на своите членове и на сънародниците ни, е в правото си да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка", заявяват в декларацията.