Конституционният съд образува дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК, предаде БГНЕС.

Делото на КС е под № 6 от тази година. Искането е за обявяване противоконституционност на указа на президента от 20.03.2014 г. за назначаване на членове на ЦИК.

Според искането при назначаването на 15 –те членове на ЦИК, Росен Плевнелиев не се е съобразил с текст от Изборния кодекс, който изисква да се спази "съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, като партиите и коалициите,които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в Централната избирателна комисия. И това е така, защото членовете на ръководството се избират независимо от броя на народните представители в съответните парламентарни групи".

В искането на депутатите се казва още, че президентът се отклонява от законовия ред за определяне състава на Централната избирателна комисия като не спазва съотношението на парламентарно представените партии и коалиции в Народното събрание.

"Извън рамките на своите компетенции президентът ревизира волята на законодателя", казват депутатите. Те цитират част от съобщение на прессекретариата на държавния глава и казват, че "президентът предписва на Народното събрание критерии, въз основа на които то да формира ръководството на ЦИК, т.е. въвежда 3 правила, които ги няма в Изборния кодекс и с това президентът се изявява като законодател.

Докладчик по делото е съдия Стефка Стоева. Тя бе избрана за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд (2009).

БГНЕС припомня, че вчера 117 народни представители от БСП и ДПС внесоха в КС искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия.

"В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите", обясни вчера Манолова.

Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин, според Манолова, той се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.

От изказването на Росен Плевнелиев на 1 април е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, обясни Манолова. "То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия - ГЕРБ", добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече.