Ново, трето поред земетресение с магнитуд 8.2 по скалата на Рихтер разтърси Чили. Епицентърът е бил на 85 км югоизточно от Куя. Властите разпоредиха на населението по западното крайбрежие да се евакуира спешно на безопасно разстояние, тъй като се очаква цунами около 06.40 ч. местно време (12.40 бълг. време). Досега са евакуирани близо 1 милион души.
Президентът на страната Мишел Бачелет пристигна в Икике. Първата й спирка там беше при местните рибари, които пострадаха най-много след вълните от цунами. Разрушени са били близо 20 лодки. Въпреки бедствието държавният глава подчерта, че "реакцията на властите и населението е изключително адекватна и местните хора са се държали образцово".
Преди това второ силно земетресение с магнитуд 7,8 разтърси северно Чили късно снощи, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Това е най-силният от серията вторични трусове след мощното земетресение с магнитуд 8,2 ден по-рано. Цунами достигна крайбрежието на страната. Вълни от 0, 7 м. са залели бреговете на Арика, Икике, Патаче, Антофагаста, Писагуа и още няколко града. Няма информация за разрушения.Тревогата за опаност от цунами вече е свалена за цялата страна. Хидрографската и океанографската служба към чилийските ВМС призовава гражданите, които вече са евакуирани към безопасни зони, да останат там, докато властите не обявят, че могат да се върнат по домовете си. Службата призовава хората да запазят спокойствие и да следят информацията по официалните канали.
След силния трус мнозина прекараха нощта в палатка.