“За малко не умрях, дори не искам да си спомням какво преживях през 2008 г.”, плаче Светлана Гаделева на дело в Софийския районен съд. Жената твърди, че е станала жертва на лекарска грешка, заради която получила перитонит и при животоспасяваща операция  е извадена матката. Светлана смята, че причината затова е, че 6 месеца в тялото  имало две противозачатъчни спирали и на 20 март 2013 г. започва дело.

Подсъдим е 57-годишният д-р Георги Янев, акушер-гинеколог в 8-о ДКЦ в София, с над 30 години стаж. На 15 април двамата - пациент и лекар, пак ще се срещнат в Софийския районен съд.

53-годишната софиянка Светлана Гаделева, която преди 6 г. работи в Районния център по здравеопазване, сменя през януари 2008 г. личния си лекар и новият  назначава профилактични прегледи, включително и при гинеколог. Така случайно попада при д-р Георги Янев. Той пък  назначава цитонамазка, а тя иска да  махне противозачатъчната спирала, модел “Cooреr ”, поставена през 2002 г., която трябвало да бъде свалена още през септември 2007 г. (спиралите се сменят през 5 г.) Пациентката днес твърди, че гинекологът я успокоява, че трите месеца забавяне не са фатални за здравето.

Според нейните обяснения, дадени пред разследващите и в съда, по време на прегледа тя пита дали има по-подходящ модел за състоянието , защото боледува от анемия и гуша.

Д-р Янев препоръчва  модела “Мирена” и дори обещава да го купи от аптеката, с която работи, пише в обвинителния акт. Цената на новата спирала обаче се оказва висока - 300 лв., и затова двамата се договарят да се видят пак, когато тя събере парите.

По думите на Гаделева при прегледа Янев я уверява, че е махнал старата спирала, но не  я показва. Първото посещение е отразено в документацията на поликлиниката.

Следва ново посещение при доктора, също вписано, на което Гаделева получава резултатите от цитонамазката и се разбират да му се обади веднага, щом събере парите.

Третата им среща е на 18 март 2008 г., когато жената отива в кабинета му за поставянето на системата “Мирена”. Докторът я успокоява, че всичко е минало добре и няма проблеми, твърди обвинението.

Между двата модела има съществени разлики. “Cooper Т” е 15 лв., с три метални части, а “Мирена”, по-скъпа, е с по-голям размер и без метални части. Следващите 6 месеца след поставянето на новата спирала здравословните проблеми преследват Светлана, твърди прокуратурата. Тя постоянно посещава болница “Св. Анна” (Окръжна болница), но лекарите не поставят точна диагноза.

Първото оплакване е още от края на април

Жената вдига висока температура, започва гадене, световъртеж. Тя смята, че е пипнала пролетен вирус и отива при личния си лекар, който  предписва антибиотици. Те я вдигат на крака за няколко седмици, но в края на май отново се отзовава в кабинета на джипито си със същите оплаквания - температура, втрисане, изпотяване, болки в краката, повръщане, световъртеж. Докторът отново предписва антибиотици, които пак за кратко я стабилизират. Юни идва нова криза и Гаделева с направление отива на преглед в Окръжна болница, където обаче започват да я лекуват за бъбречно заболяване. През мъчителните месеци, през които едва ходи на работа, колегите  също забелязват промените в нея.

Гаделева се чувства постоянно отпаднала и уморена, отслабва, трудно се справя с всекидневните си задачи.

През юли и август 2008 г. нещата се влошават - високата температура и световъртежът стават все по-чести. През август Гаделева е споходена от неочаквана бюрократична спънка - оказва се, че направленията за преглед при специалист са свършили и жената не може да отиде на доктор в Окръжна болница.

Пред съда признава, че в отчаянието си се допитва до своя приятелка лекарка какво да прави, защото едва стои на краката си. Така получава направление на името на своята позната.

На 5 август  е направена рентгенография, при която се установяват две спирали в матката. Дали обаче е така, не може да се твърди със сигурност, защото присъствието на две системи не е описано от извършващия рентгенографията.
Даря Пенкова, адвокатка на д-р Георги Янев, твърди, че на снимката няма име на пациентката и дата кога е направена (виж интервюто долу.).

Спиралите, ако действително са били две, не са махнати и не започва лечение с антибиотици. Според лекари, ако две спирали останат в тялото няколко дни, не е фатално, но задължително трябва да се пият лекарства.

Така се стига до началото на октомври 2008 г., когато жената преживява истински кошмар, при който животът  е на косъм и за малко не умира.

Една вечер тя се прибира след среща с приятелка поуспокоена, защото за първи път от месеци се чувства по-добре. Дори се радва, че лекарствата  вероятно дават резултат и болестите вече са зад гърба . Почти веднага, след като се прибира, ляга. Едва затваря очи обаче, и около полунощ е скована от нетърпима болка в корема. Толкова силна, че не може да помръдне от леглото. Дъщеря  се обажда на “Спешна помощ”, която я откарва в Окръжна болница. Там лекарите 3 дни не могат да разберат какво  е. На 15 октомври около 20 ч по спешност отварят корема.

Операцията продължава докъм 22,30 ч. Диагнозата е перитонит, заради който е
премахната матката. Лечението продължава до 23 октомври. Гаделева твърди, че ден след операцията в стаята  идва д-р Георги Иванов, който работи като акушер-гинеколог в АГ клиниката на Окръжна болница.

Той пита дали е имала спирала и обяснява, че причината за възпалението, довело до операцията, вероятно са двете спирали. Според едната експертиза причината за тежкото гнойно септично възпаление, са 2 спирали в матката. С решение на ТЕЛК от 16 ноември 2009 г. на Гаделева  е определена 72% загуба на трудоспособност с много болести, в това число и хистеректомия (отстраняване на матката).

Прокуратурата обвинява д-р Янев, че е извършил деянието непредпазливо, не е предвидил настъпването на опасните за здравето на жената последици, но е могъл да го стори. Причината за извършеното е незачитане на добрата лекарска практика и закона за съсловните организации на лекарите, пише в обвинителния акт.
Първоначално на доктора е определена гаранция от 1000 лв., а после мярката му е променена на подписка.

Светлана Гаделева, която от години вече живее в Германия, води и 2 граждански дела срещу доктора за 60 хил. лв. и срещу Окръжна болница “Св. Анна за 80 хил. лв., че не са я лекували адекватно.



Даря Пенкова, адвокат на д-р Георги Янев: Възможно ли е да си зле 6 месеца и да не отидеш при АГ специалист

  - Адвокат Пенкова, има ли доказателства, че вашият клиент д-р Янев е поставил две спирали на Светлана Гаделева?

- Безкрайно унизително е в края на професионалната му кариера да му се случи подобно нещо. Здравната каса и инспекторатът по медицина при проверките са категорични, че той няма никаква вина. Когато говорим за такива случаи, не бива да забравяме, че от другата страна стои жив човек и да си зададем въпроса: Ами ако не е виновен? По делото има три епикризи, които се различават, въпреки че трябва да бъде само една. Гаделева много е мислила кого да уличи. Рентгеновата снимка, която е приложена, не е снимка - на нея няма нито име, нито дата. При днешните технологии всеки може да представи всякаква рентгенова снимка.

- Д-р Янев поставял ли е спирала на Гаделева?

- Той е лекар с 35 г. стаж. Твърди, че никога не е слагал спирала на тази жена. В медицинската документация на поликлиниката също не е написано поставяне на спирала, защото нито е махал, нито е слагал друга.

- Жената твърди тъкмо обратното...

- Защото, като си помисли къде би могло да е записано, че е ходила при гинеколог, се сеща за този преглед по направление от личен лекар.
Може и да е имало две спирали по време на операцията в болница “Св. Анна”, но никой от екипа не помни.

След изваждането, матката е пратена в Съдебна медицина за изследване. Ако имаше една или две спирали, патоанатомът също трябваше да ги отрази в заключението, но той не установява подобно нещо. Тя има поставен катетър заради здравословен проблем с бъбрека, който е установен от застрахователите. Затова е и трудоустроена. Катетърът също може да провокира възпаление в малкия таз.
Но се чудя, ако една жена има две спирали в тялото си 6 месеца, няма ли да чувства дискомфорт?

В хода на делото ще питаме експертите практически възможно ли е, ако втората спирала е “Мирена”, както тя твърди, да може да се сложи наред с друга. Та, докато я слагат, би трябвало да умре от болка. Как е възможно 6 месеца да ходи с 2 спирали. Няма никаква логика да ти сложат спирала, да знаеш, че преди това си имал друга, да се чувстваш толкова зле и да не отидеш при гинеколог да видиш какво става.
Двама лекари, които бяха разпитани, казаха, че при това състояние на перитонит, което е много опасно, не може 6 месеца да си с възпаление и да си жив.

- Но жената няма никакъв мотив безпричинно да топи доктора?

- За мен също бе необяснимо, но след като се запознах с гражданските дела срещу д-р Янев и болница “Св Анна”, ми стана ясно. Единственият документиран преглед, извън “Св. Анна”, е при него. Гаделева е работила в Районния център по здравеопазване, който е в двора на болницата.

Ако спиралата  е сложена в частен кабинет и прегледът не е отразен, не може да съди лекаря, защото няма как да го докаже. Ще ви дам един жокер - проверете кога спиралата “Мирена” всъщност е могла да се поставя. 6 месеца след 18 март (когато е сложена на Гаделева-б.а.), не е била налична в мрежата. Мислите ли, че един лекар в ДЦК в кв. “Надежда” ще има в наличност подобни спирали, след като няма разрешение.