Съдът призна Филип Златанов за виновен за престъпление по служба, извършено с цел да набави облага за Росен Плевнелиев, срещу когото е имало сигнал в КПУКИ и нанасяне на вреда на Димана Ранкова. Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси получи 3 години и 6 месеца ефективно. Освен това съдът го лишава от правото да заема държавна длъжност за срок от 5 години.
Делото срещу Златанов започна на 31 март в Софийския градски съд и по негово искане тръгна по съкратената процедура. Той се отказа от разпита на свидетели в съдебна фаза и затова процесът на първа инстанция приключи за няколко дни.

На първи април стана ясно, че прокуратурата се отказва да иска затвор за Златанов. В пледоариите си представителят на държавното обвинение подчерта, че 3-годишна условна присъда с 5 г. изпитателен срок ще е достатъчно наказание за подсъдимия. Освен това тогава, като допълнителна санкция, прокуратурата поиска на Златанов да му бъде забранено да заема държавни длъжности в срок от 3 години.

Филип Златанов е подсъдим за престъпление по служба. Той получи и прякора си Тефтерчето, след като разследващите откриха бележник, в който Златанов е вписвал кой да бъде "оправен" и кой "ударен", използвайки поверената му институция - КПУКИ. От бележника става ясно, че указанията Златанов е получавал от хора с инициали И.Ф, Ц.Ц и Б.Б. По-късно се установи, че зад буквите И.Ф стои името на бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, която след скандала напусна Народното събрание и ръководния си пост в партията и се върна в родния си град Монтана, където работи като нотариус.

Според прокуратурата той е извършил престъплението от 21 септември 2012 година до 9 юли 2013 година. Златанов не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения с цел да набави за други лица облага или да причини вреда, пише още в обвинителния акт.

За престъплението, за което е обвинен Златанов, е предвидено наказание до 5 години лишаване от свобода, ефективно. В случая обаче Златанов е неосъждан, с чисто криминално досие и затова от прокуратурата не поискаха да тикнат Тефтерчето зад решетките.