Съюзът на демократичните сили избира нов лидер и ново ръководство на партията.

Петима са претендентите за поста на Емил Кабаиванов, който подаде оставка ден след предсрочните парламентарни избори, след като СДС остана за първи път от създаването си извън парламента.

Софийската организация е издигнала члена на националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров. Каварна е дала подкрепата си за главния секретар на партията Константин Арабаджиев, номинация е получил и адвокатът Божидар Лукарски. Структурата в Добрич е номинирала Детелина Симеонова, която водеше листата на партията за парламентарния вот. Петият кандидат за председателското място е председателят на Съюза на репресираните Драго Михалев. Възможно е обаче номинираните да станат повече, тъй като кандидатури ще се приемат до 13:00 часа днес.

В София тази сутрин започна XXI-та Национална конференция на партията, която трябва да избере новия лидер на сините. За да се стигне до гласуване обаче първо ще бъде променен уставът на партията, така че председател да може да се избира от Националната конференция, а не с вътрешни избори.