Вот на недоверие е много добра идея, която с колегите ще обсъдим още днес, каза пред БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не участва в работата на Народното събрание.

Ще се борим парламентарно, докато не падне този парламент и не се направят предсрочни избори, закани се бившият премиер, който беше свален през февруари от масовите протести срещу бедността и корупцията на неговото управление.

Борисов заяви, че не ходим в парламента, защото там има хора, които пряко застрашават живота и здравето. Всички наши колеги са свидетели как те искаха да набият Десислава Атанасова, и скочиха всички около реда, около тях. Този човек с наглостта си (Волен Сидеров – бел. ред.) отишъл под балконите на Валери Симеонов и му подвиква, и отива след това и се оплаква, че е бил нападан. Това е абсурда, каза още Борисов.

В момента, в който Михаил Миков или прокуратурата отнеме имунитета на Волен Сидеров или гарантират реда и спокойствието ГЕРБ ще се върнат в пленарна зала и ще поискат вот на недоверие, допълни още той. Борисов твърди, че никога не е имал нищо общо с Делян Пеевски и Цветан Василев. Нещо повече, според Борисов, Цветан Василев и Иван Костов са едно и също. "Сега двамата правят десен проект. Иван Костов продължава да се крие зад хората, но той и в момента управлява ДСБ и не дава възможност да се създаде истинско дясно. Той направи много, за да се върнат на власт БСП и ДПС", твърди Борисов.

Лидерът на ГЕРБ продължи с обвиненията към Костов, който се "опитвал да яхне сегашните протести и от своите 3% да направи 30%". Той повтори, че по време на своето управление е изпълнил всички неща, които биха могли да фигурират в една дясна програма: от строгата фискална дисциплина и бюджетния дефицит, които доведоха до бедност голяма част от българския народ и фалит малкия и среден бизнес заради неразплатените средства, през мораториума за добив на шистов газ и спирането на големи проекти като АЕЦ "Белене", за които страната ни е подсъдима за 1 милиард евро.

Борисов смята, че Делян Пеевски е изпратен от Цветан Василев в парламента. "Пеевски беше добре използван и за няколко часа стана най-мразеният човек в държавата, а неговият покровител Цветан Василев остана чист", уточни той. Империята на Цветан Василев си беше изградена. Нито едно нещо не му се е случило в нашия мандат от това, което има. Ако бях тръгнал да съсипвам тази медийна групировка – какво щяхте да тръгнете да казвате тогава журналистите, отговори Борисов на въпрос.

Попитан дали Цветелина Бориславова ще прави партия, той каза: Това не мога да кажа, защото от 6-7 години не живеем заедно. Това е лош вкус от страна на БСП и ДПС, защото всеки от нас има личен живот, това бе и една от причините да се разделим, защото тя иска да има бизнес, личен живот, а живеейки с мен не можеше. Не знам за нейните намерения, по-склонен съм да мисля, че няма, но не мога да говоря от нейно име, посочи Борисов.

На въпрос чий човек е главният прокурор Сотир Цацаров, той каза единствено: На българския народ. Лидерът на ГЕРБ отрече каквото и да е вмешателство в избора и на главния прокурор, и на конституционни съдии, и на членове на ВСС. Намесвах се само в случая, когато трябваше Венета Марковска да бъде сменена, защото отзвукът от Брюксел беше много тежък, уточни Борисов.

Септември трябва да се направят избори, за да могат хората да се приберат от улицата. ГЕРБ иска незабавно оставка. Политическият ред днес го създават протестиращите. Ако трябва още днес ще пуснем една декларация, за да не ми задавате повече подобни въпроси, заяви Бойко Борисов.

Борисов отказа да коментира вчерашното изявление на президента Росен Плевнелиев. Според него наказанието "Орешарски", всъщност планът "Орешарски", е в следващите години да ги накаже да плащат този един милиард. Той прогнозира, че е възможно спиране на кофинансирането и отново припомни за строителството по време на мандата на ГЕРБ: Сега на софиянци им е хубаво да ходят на протест с метрото, което им направих.

42 години не направиха една магистрала, каза Борисов и обясни как се вдига потенциалът на една държава: Пари, бизнес, вдигане след това на потенциала на държавата става първо през инфраструктурни проекти. Трябваше лоши, хубави да ни държат още една година, да ги довършим, и след това и с камъни да ни изгонят, щеше да остане всичко на хората, заключи Борисов.