"След 10 години членство, НАТО промени България и региона. Преди години Балканите бяха конфликтен регион, а днес съседите на полуострова се научиха и искат да живеят в мир и разбирателство". Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

По време на конференцията "Бъдещето на НАТО", която е част от кулминациите в честването на 10-годишнината от пълноправното членство на България в Евроатлантическия алианс, Плевнелиев подчерта, че с оглед на кризата в Украйна, политиката на отворени врати на Алианса придобива ново измерение.

"В България имаме нужда от повече НАТО и нейните ценности за укрепването на демокрацията , гарантирането на свободата и стабилността. България силно подкрепя политиката на разширението", заяви президентът и допълни, че през годините НАТО е показал, че е най-успешният военен съюз

"Принципите, които обединяват държавите от НАТО са демокрацията, човешкото достойнство и върховенството на закона, като тези принципи ни правят силни заедно", категоричен бе Плевнелиев. Той припомни, че демокрацията и нейните ценности не са даденост . "Демокрацията е процес и всяко усилие си струва", каза той. Политиците трябва да си задават въпроса как ще се отразят решенията им на идните поколения, като даде пример с кризата в Украйна и енергетиката, препоръча държавният глава.

"Приемането на България в НАТО беше не само държавнически акт, но бе в интерес и на децата на България, на които искаме за завещаем нашите ценности", смята Плевнелиев. Според него за бъдещето на НАТО е налице е необходимостта модерно въоръжаване и тясна специализация в конкретна област.

Плевнелиев каза още, че обединяването и споделянето на ценностите не измества работата на политиците и подчерта, че съюзническите операции са спестили около 17% разходи.

"В Югоизточна Европа трябва да започнем да мислим регионално. Логично и необходимо е България, Румъния и Гърция да изпълняват общи проекти, защото можем да бъдем по-ефективни", очерта българският президент перспективите на бъдещото регионално сътрудничество.

"Нашата войска е уважавана от народа и съюзниците ни. Това е традиция, това е цел и това е мисия, а членството в НАТО е акт на връщане в демократичния и свободен свят", каза в заключение Плевнелиев.