Внесен е отново обвинителният акт по делото "Костинброд" след отстраняване на процесуалните нарушения, отново. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Обвинителният акт е внесен миналата седмица и делото е в СГС. Цацаров отново посочи, че обвинителният акт за т. нар. подслушване срещу Цветан Цветанов ще бъде внесен. В момента се работи по него.

(В деня за размисъл преди предсрочните избори, на 11 май 2013, при специализирана операция на прокуратурата бяха заловени над 400 000 бюлетини над заявените, които бяха готови да бъдат използвани незаконно в деня за гласуване. Бюлетините бяха открити в печатницата "Мултипринт", собственост на съветник от ГЕРБ в Костинброд, близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов – бел. ред.).

Преди близо две седмици на въпрос защо се бави делото за "Костинбродските бюлетини" и каква е причината за това – некомпетентност или се оказва политически натиск върху прокуратурата, за да бави този случай, Цацаров каза: "Не мога да коментирам дали е некомпетентност. Политическа поръчка? На кого?". При повторното задаване на въпроса беше спомената като политически поръчител за бавене на делото партия ГЕРБ, която е най-заинтересована истината да не излезе по това дело, на което главният прокурор отговори: "Самият факт, че обвинителният акт ще бъде внесен отново категорично не в дълъг срок, мисля, че в съвсем кратък срок показва, че ние ще се съобразим с указанията на съда. Такива или други, казано по друг начин прави или не, това са указания на съда. Те не се коментират, а се изпълняват. Аз имам някакво мнение за тях, но ние сме длъжни да изпълним указанията на съда и ще ги изпълним. И сме ги изпълнили. Обвинителният акт, грубо казано, отново е в съда. Това ще стане в разстояние не по-дълго от седмица".

В диалог с обвиняемия Цветан Цветанов няма да вляза. Ще кажа едно – не е важно кой какво е поискал, важно е какво съм направил. Така главният прокурор отговори днес на въпроса какво поискал от него Цветан Цветанов относно назначението на Ася Петрова. На въпроса вярно ли е, че е поискал да не назначава Борислав Сарафов, Цацаров каза: След като съм назначил Борислав Сарафов значи съм преценил, че независимо от мнението на този, онзи, пък бил той министър на вътрешните работи, Борислав Сарафов има всички качества да бъде заместник главен прокурор. "Не ме интересува мнението на един, друг и трети", заяви той и посочи, че този диалог е затворен. "В противен случай отново ще чуя най-вероятно фразата от г-н Цветанов – аз казвам това, което е било в действителност, а той казва това, което е видял. Пак повтарям, бях с очила, добре съм видял всичко, което се е случило", заяви главният прокурор.

За палежа на колата на журналиста Генка Шекерова, главният прокурор подчерта, че неприятното е, че МВР и прокуратурата се явяват в много случаи като досегашните "в качеството на регистратори на тези случаи". "Ние не казваме: палежът, ние казваме: първият палеж на колата на Генка Шекерова, казваме: вторият палеж", изреди той. "Ако ще продължаваме да ги регистрираме, в тази държава за тази цел има НСИ. Очаквам МВР и по специално СДВР да си свършат работата като хората", подчерта главният прокурор и заяви, че в 9.30 часа в обвинението започнало съвещание, на което са извикани всички длъжностни лица от състава на МВР и прокуратурата, които са разследвали делата за палежите и всичко, направено по втория палеж. Ще се прецени адекватни ли са действията и има ли предпоставки за спиране на предишни случаи. Ще бъде възложено пълно наблюдение на разследването или СДВР ще си свърши работата, или ако трябва делата ще бъдат прехвърлени на следовател. Ако има предпоставки другите ще бъдат възобновени", обясни той и каза, че е време да има малко събуждане.

На въпрос за ръководителя на столичното следствие Петьо Петров, известен и с прякор "Пепи еврото", главният прокурор каза, че е изцяла преценка на градския прокурор на София. "Той е човекът, който има пълното право да осъществи всяка промяна в следствения отдел, ако я намери за необходима", заяви главният прокурор. Цацаров каза още, че прокуратурата не се чувства засегната за това, че кандидатът издигнат от Асоциацията на прокурорите за главен съдебен инспектор не бе внесена в правна комисия. "Не е ли по-важно това, че процедурата за номиниране е приключила най-после с наличие на кандидати", каза той и определи двете внесени кандидатури като добри ( на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова – бел. ред.). "Не е проблема в това кой и представители на кое съсловие в съдебната власт ще прекрачи чертата на крайния срок на НС, проблемът е на първо място да имаме главен съдебен инспектор", каза той и посочи, че ИВСС боксува.

Цацаров каза и че част от сигналите, изпратени от парламентарната комисия по корупция са годни за проверка, останалите са негодни – те са анонимни сигнали с твърдения и квалификации, които обвинението няма да проверява. Стана ясно, че сред анонимните сигнали е и този за журналиста Сашо Диков.

Цацаров съобщи още, че данните до прокуратурата за ЕРП-тата са изпратени на Върховната административна прокуратурата.