Благоевградски полицаи предупреждават за регистриран нов опит за измама по телефона, съобщиха от пресцентъра на благоевградската полицейска дирекция.

Схемата, установена от криминалистите, е по следния сценарий: Позвънява се на домашен стационарен телефон. След като ползвателят на телефона вдигне, непознат мъжки глас с акцент се интересува за здравето му, заблуждава го, че е близък на общи познати. Обяснява, че се обажда от чужбина, че е онкоболен и е решил да си направи операция в България, защото там, където е в момента, това е много скъпо. Казва, че е изпратил в България всичките си парични спестявания чрез куриерска фирма (тук съобщава името на реално съществуваща фирма) в колетна пратка, с надпис „билки”. Изразява предположение, че е възможно изпратеният от него колет до Благоевград да бъде доставен в София.

Телефонният измамник моли отсрещната страна да запише име на получател – назовава името на адресата – след което му продиктува и мобилен номер за връзка уж с куриерската служба, а всъщност на негов съучастник. Настоява след като се обади на посочения номер гражданинът да остане на стационарния телефон, за да може отново да се свърже с него. И накрая споменава, че пратката е с наложен платеж и при получаването й ще трябва да заплати посочената сума, след което ще може да отвори колета с „билките” и да си възстанови парите, уточняват от полицията в Благоевград.

Благоевградските криминалисти са установили, че куриерската фирма, чието име е използвано, няма и не ползва телефонния номер, посочен от мошеника.

Опитът за измама е осуетен. От полицията обаче призовават гражданите за по-голяма бдителност и отправят предупреждение за изобретателността на телефонните измамници.