“Лили беше много набожна. 5-6 пъти е ходила на Божи гроб. Седмица преди трагедията се върнахме от Йерусалим, където бяхме на гости на приятели. Тя си остави листче на Стената на плача цялото семейство да сме живи и здрави.”

Това разказаНиколай Кръстев, съпруг на проф. Лилия Кръстева, която загина на магистрала “Тракия”. Пенсионираният инженер не искал да пътува до Израел, но жена му го убедила. “Дай да отидем, може да е последното ни ходене”, казала му професорката. Думите  се оказали пророчески.

“По-добре аз да си бях отишъл вместо нея. Лили ни обединяваше всички. Щом така нелепо загина, не вярвам в Господ”, съсипан е вдовецът. В понеделник сутринта изпратил жена си за Казанлък. Директорката на института по розата си идвала всеки петък в семейното жилище в Пловдив и в понеделник тръгвала за работното си място.

“Да гледаш децата, докато ме няма”, поръчала проф. Кръстева на мъжа си. Двамата имат внучета - на година и половина и на 7, от по-малкия си син Иван. Големият, Светомир, се оженил през август м.г.

“Жена ми много обичаше внуците”, каза инж. Кръстев. Близките  не са могли да видят мъртвата. В моргата не им позволили, тъй като лицето  било неузнаваемо. Проф. Кръстева беше погребана в затворен ковчег. На поклонението в родното  с. Долни Воден дойдоха над 300 роднини, приятели, колеги.

“Беше широко скроена, отворена към хората. Не е отказала услуга”, плачеше братовчедка  Златка Петрова. “Цялото село я жали! Всички сме ходили при нея да вземаме разсади от фъстъци, когато беше шеф на института в Садово. Голям човек загубихме”, бършеше сълзите си 76-годишната Люба Якова.
Край лобното място на проф. Кръстева на 134-ия километър на магистрала “Тркия” е сложено сърце от карамфили. Повече от шофьорите, които караха с бясна скорост, не забелязаха цветята.

Бившият директор на Института по зеленчукови култури “Марица” проф. Иван Порязов не можеше да повярва, че е на погребение на дългогодишната си партньорка в научните изследвания. Двамата разработили заедно няколко нови сорта.

“Лили извади от батака Института по генни ресурси в Садово и я пратиха да спасява този в Казанлък”, заяви проф. Порязов. Колегите на загиналата от института по розата пристигнаха с микробус и се наредиха пред църквата, където беше опелото.

“Вярно е, че когато я назначиха за и.д. шеф, повечето я посрещнаха на нож. Дори някои сложиха отворен ковчег пред сградата - посланието беше, че тя ще погребе науката”, признаха от института. По думите им проф. Кръстева реагирала спокойно. Постепенно успяла да овладее настроенията срещу себе си. Миналия петък и министърът на земеделието проф. Димитър Греков отишъл в Казанлък, за да разговаря с колектива.

Колеги на загиналата твърдят, че мерцедесът, с който е пътувала, бил в отлично състояние. Преди години Министерството на земеделието го предоставило на института. По-рано лимузината се използвала от жена от протокола на бившия министър Нихат Кабил.

Проф. Кръстева не харесвала шофьора си Георги Пенчев, който я е возил със служебния мерцедес в понеделник, твърдят от научното звено. Имала намерение да го сменя през април. Той от своя страна също нямал добри чувства към нея. Пенчев е оцелял по чудо след адското меле.

Колата се е блъснала в тир и се е превъртяла на платното. В момента 56-годишният Георги е в университетската болница “Св. Георги” с контузии на гърдите и корема. Опасност за живота му няма.

“Дали и той няма вина за смъртта на професорката, ако е карал с висока скорост в гъстата мъгла”, питаха се на погребението близки на Кръстева. Очаква се отговорът на този въпрос да бъде даден след извършване на множество експертизи, назначени от пловдивската прокуратура.
Проф. Кръстева

Червени карамфили, оформени като сърце, кръст и малко параклисче стоят на лобното място на проф. Лилия Кръстева на 134-ия километър на магистрала “Тракия”. “Последно сбогом от семейството”, гласи надписът. Повечето от шофьорите, които отново караха с бясна скорост по магистралата, не забелязаха цветята.

Разхвърляните капаци и части от автомобили вече са изметени и само огромните петна от разлято гориво напомнят за адското меле. В участъка на катастрофите от понеделник от двете страни на магистралата няма остатъци от горели стърнища или автогуми, видя екип на “24 часа”. Някои очевидци на мелето твърдят, че освен мъгла е имало и дим, който пречел на видимостта.

Една от версиите е, че е възможно да са били запалени гуми, за да се вдигне температурата и овошките да не бъдат попарени от слана. В участъка, където стана трагедията обаче, няма градини. Наблизо е само приток на р. Стряма. Според метеоролози вероятно оттам е дошла мъглата.

Командирът на пехотата дойде на  погребението на Първанов

Командирът на Сухопътните войски ген.-майор Нейко Ненов бе начело на голямата група военни, присъствали на погребението на подп. Анатолий Първанов. Началникът на войсковия полигон край хасковското село Корен бе погребан в софийското гробище “Бакърена фабрика” по настояване на съпругата му, тъй като семейството живеело в столицата. Съществувал вариант Първанов да бъде погребан в родния си Плевенски край, но той отпаднал.

Загиналият в зверската катастрофа край Пловдив офицер бе изпратен с полагащите се в такива случаи военни почести. Ковчегът му бе затворен, тъй като от жестокия удар при катастрофата тялото му е било силно увредено.

Освен ген. Ненов, началникът на полигона край Корен бе изпратен и от началник-щаба на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев, както и от командира на 61-а стрямска бригада ген. Димитър Шивиков.

За прощалната церемония от Хасково пристигнали повече от половината от състава на командата, която поддържа полигона, съобщиха колеги на подп. Първанов. На погребението обаче не успял да дойде шефът на Хасковския гарнизон подп. Георги Александров, с когото починалият бил в тесни приятелски отношения. “За съжаление, току-що се прибирам от учение в Германия", заяви по телефона подп. Александров.

Според военни до провеждането на конкурс овакантения пост на началник на войсковия полигон най-вероятно ще заеме сегашният заместник на Първанов майор Радостин Маринов.