В страната има нова вълна на протести, те получиха различни оценки от политиците. Направени бяха опити да се разграничат някои социални искания от февруарските протести, от исканията на протестиращите днес.

Това каза президентът Росен Плевнелиев във връзка с актуалната ситуация и продължаващото вече 22 дни гражданско недоволство. Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, другите богати, едните били в София, а в страната е друго. Неведнъж сме били свидетели на опитите на разделяне на българското общество.

Най-притеснителното е, че дори изкуствено се провокира етническо противопоставяне - това е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални за страната ни. На нищо ли не се научихме от новата история на съседите ни, запита Плевнелиев. Той заяви, че категорично се противопоставя на всички опити за разделение.

Исканията на гражданите не се изчерпват с искания за оставки. Наред със социалните искания, се поставят все повече искания, насочени към самата структура на политическата ни система, към морала на политиците. Това е ясен знак, че между тези искания на хората няма противоречие.

Това, което се случи през последните 5 месеца доказа, че българското гражданско общество е извървяло и отворило в своя преход към демокрация една нова страница и политиците ще го разберат рано или късно. Протестите днес са мирни, това показва зрелостта на обществото. Гражданите вече разпознават безпогрешно всичко, което влиза в противоречие с правовата държава. Политиката на тежки зависимости и паралелна власт в годините на прехода няма да бъде повече толерирана от гражданите, убеден е Плевнелиев.

Вече 22 дни в България има непрекъснати протести и аз продължавам да не виждам политиците да поемат ясен ангажимент да обяснят с прости думи какво ще предприемат. Не мога да предприема твърдението, че едни хора били пред НС, други били сред управляващите и те били длъжни да дават обяснения само пред тях. Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение, Конституцията не ми дава право на това, заяви президентът.

Президентът олицетворява единството на нацията, това ми дава правото да изисквам отговори от политическите сили. Знам, че е нужна стабилност на страната. Нека всеки един от българските политици да си отговори на въпроса как той работи за стабилност като задълбочава проблемите, като решава проблемите или като ги чака да заглъхнат от само себе си. Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие, само защото държавата се грижи за социално слабите, да осигури повече пари за майките или да строи магистрали, уточни Плевнелиев. Той каза, че е добре, че правителството предложи пакет от социални мерки, че НС реши, че спешно ще работи по промени в Изборния кодекс, "но хората протестират".

"По българските улици и през февруари, и сега се скандира "Мафия" и аз питам как управляващите и опозицията разчитат това послание и какво конкретно предлагат. Призовавам политическите сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че политиците имат волята държавата да скъса безвъзвратно със съмненията за задкулисни зависимости. Големият въпрос е в тумора, който е заразил българската демокрация. Хората протестират и казват да си върнем обратно държавата на гражданите. Най-важната национална цел е да се оперира този тумор, да се оздрави българската демокрация. Липсата на дебат по темата "как", е чудовищно, подчерта Плевнелиев.

"Разминаването между думи и дела на политиците също. Усещам, че доверието на гражданите се изчерпва. Обществото настоява за справедливост и истинска, а не фасадна демокрация, както гражданите я наричат. Ще стартирам дебати в президентството за полезните стъпки за демокрацията. Ще бъде необходима политическа воля и граждански контрол. Подкрепям всяка гражданска проява, която иска повече демокрация, справедливост. Подкрепих февруарските протести. Тогава тези, които бяха в опозиция не видяха нищо нередно в това. Сега също подкрепих исканията на протестиращите и сега вече, тези хора, които мълчаха през февруари, смятат, че съм пристрастен и аз наистина съм пристрастен за повече демокрация, за повече граждански контрол, за справедливост, за правова държава", заяви президентът. Гражданите, а не политиците отварят нова страница в демократичната история на България. Гражданите се върнаха на политическите сцена, сега прожекторите са насочени към политиците, каза още президентът.

В обръщението си Плевнелиев заяви, че са необходими промени в Изборния кодекс. Според него обаче трябва да се направят само най-наложителните и безспорните промени в кодекса и се противопостави на приемането на изцяло нов Изборен кодекс сега. Никой не може да му убеди, че изборите са нещо лошо, че този най - демократичен инструмент на правовата държава може да бъде вреден. Не може. Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Когато нищо друго не помага, когато няма опити за постигане на съгласие единственото демократично решение са избори, каза още президентът. Не вярвам, че изборите могат да навредят на една държава или нейните граждани, добави той. Държавният глава отдели част от речта си, за да коментира действията и изказванията на лидера на Атака Волен Сидеров и поиска съответната реакция от всички институции.

Първото, на което дължат отговор политическите сили в Народното събрание е каква ще е ценността ориентация, която България ще следва, подчерта Плевнелиев. Той поиска от политиците "не думи, а действия, които да са видими, ясни и да се случват пред очите на хората". Искам да видя по какъв начин партиите ще се противопоставят на всичко и всеки, който отклонява България от нейния европейски път, от финансовата и етнорелигиозната й стабилност. Като президент аз съм загрижен и обезпокоен за България, в която политиката е изпаднала в криза на ценностите, каза още държавният глава.

Хиляди граждани и много медии и политически субекти сезираха прокуратурата за действията на лидера на Атака. Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Мари Льо Пен за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата, парламента и политическите партии в него да се позиционират ясно. Или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон или хората масово ще се насочат към Терминал 2, а тези които останат да се пазят от налагащите в държавата ред шпиц команди и да не си помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за три години", заяви държавният глава. "Ако сега си замълчим и не реагираме, ако махнем удобно с ръка и си кажем "Какво толкова" след време ще бъде късно, апелирам за ясно разграничаване, непукизмът ни докара до тук. За да се оттласнем от дъното трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване", добави той.

"Трябват червени линии и граници, които не бива да се прекрачват. Който е за това България да е достоен член на ЕС - от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн - от другата страна", убеден е държавният глава.

Всеки политик решава как да се позиционира, като част от промяната или част от статуквото. Има голяма опасност политическите субекти да нагнетят допълнително напрежението. Притеснен съм от сигналите, които България излъчва навън, рушейки своята репутация. Ако имиджът на една страна не е добър, няма инвестиции, няма доходи, няма работни места", каза още Плевнелиев. Гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят. С тези думи завърши обръщението си държавният глава.