На Малвинските острови има ядрена база на НАТО в Южния Атлантик, заяви президентът на Аржентина Кристина Кирхнер на 32-ата годишнина от войната с Великобритания за малкия архипелаг, предаде Франс прес.

"Истината е, че на архипелага има военна база на НАТО в Южния Атлантик, това е истина, която не можем повече да крием", каза Кирхнер на церемония в Розовия дом - президентския дворец в Буенос Айрес.

Това е напълно невярно, заяви британското външно министерство след изявлението на Кристина Кирхнер.

Британските сили на Фолклендските острови са необходимия минимум за отбрана на архипелага. "Що се отнася до ядрените оръжия, позицията на Обединеното кралство е ясна", гласи декларацията на външното министерство, което напомня, че Великобритания е ратифицирала договора за зона, свободна от ядрени оръжия в Латинска Америка и Карибите през 1969 г. и стриктно го спазва.

Въпреки поражението си във войната за Фолклендските острови Аржентина, която ги нарича Малвински, претендира за суверенитет над тях. Архипелагът, разположен на 500 км от аржентинския бряг, е под британски контрол от 1833 г. Във войната, започната от диктатурата в Аржентина, загинаха 649 аржентинци и 255 британци. Поражението на Аржентина ускори падането на военната хунта в Буенос Айрес.

Кристина Кирхнер заяви, че островите са една от най-милитаризираните територии в света. Тя добави, че там са разположени между 1500 и 2000 военни, а цивилните жители са едва 1000. "Военните разходи за всеки британец са 31 000 долара годишно за поддържане на база на разстояние повече от 13 000 км", каза Кирхнер, цитирана от АФП.